Agárverseny fogadás Stratégia és Taktika

Frissítve:

Az agárverseny össze sem vethető más ember játszotta sportokkal, de még a lóversenyekkel is csak nagy vonalakban mutat hasonlóságot! Míg minden más sportban az ember közvetlen és aktív szereplője a tevékenységnek - a zsoké pedig közvetett formában - , addig az agarak teljesítményét a genetikájuk, a neveltetésük és a pillanatnyi fizikai és mentális állapotuk befolyásolhatja .

A múlt században a verseny iránti túlzott érdeklődés következtében az agarakat kegyetlen körülmények között nevelték, a nem megfelelően teljesítő vagy lesérült állatokat elpusztították.

Ennek következtében sok államban ma már tiltott a verseny szervezése is. Egyes országok azonban továbbra is rendeznek ilyen eseményeket (például Anglia, Írország, Németország, Ausztria, és hazánk). Néhány országban a tiltás csak a fogadásra korlátozódik. Emiatt különleges lehetőségnek számít, amikor egy fogadóiroda agárversenyeket is felvesz a kínálatába.

Ebben a cikkben az alábbiakról lesz szó:

  • Mi az az agárfuttatás?
  • Mire fogadhatsz egy agárversenyen?
  • Agárverseny fogadás stratégia trükkök
  • Összegzés

Mi az az agárfuttatás?

Az agár kutyák versenyeztetése az agarászat nevű vadásztevékenységből nőtte ki magát. Érdekes módon ennek során az agarásznak is hívott vadászok elsődlegesen az ebek látására támaszkodtak (nem pedig a híresen jó kutyaszaglásra), ugyanis a kutyának a szemmel való nyomonkövetésére és a préda levadászására kellett figyelnie.

agarverseny fogadas

A tradicionális agarászat betiltása nem vette el kedvet attól, hogy az agárfuttatást legitim sporttá formálják. Itt a zsákmányállatot madzagon, később drótpályán vontatták az állatok előtt.

Ezt ma már egy rágcsáló (például nyúl) utánzatával végzik, melyet mechanikusan irányítanak. Egy futam során hat kutya versenyzik egymással a győzelemért rövid- és hosszú távon, különböző kategóriákban. A pálya vagy egy nyílt mezőn kialakított czikk-czakk vonal, vagy egy kifejezetten erre kialakított U-alakzatú pálya.

A versenyeket az angol, német, osztrák és lengyel területeken kívül magyar földön is szokták rendezni, egész évben.

Mire fogadhatsz az agárversenyen?

Az agárverseny fogadás során - hasonlóan a lóversenyekhez - nem csak arra teheted meg a tétjeidet, hogy ki lesz az első helyezett egy futamon. Mivel nincsen annyi kombináció, mint mondjuk egy focimeccs esetén, ezért a téteket a kevés kombinációk megjátszásateszi izgalmassá.

Az egyik lehetőség, hogy helyre fogadsz. A hely azt jelöli, hogy az adott kutya helyezését hová tippeled. Ha nehezíteni akarod/többet szeretnél nyerni, találd el azt is, hogy a dobogón kié lesz második és/vagy harmadik helyezés!

A másik a befutó tippelés. Ebben az esetben azt kell eltalálnod, hogy a helyezéstől függetlenül melyik eb/csapat lesz az első kettő vagy három helyezettben. Ez a kezdők számára szerencsés fogadási kimenetel, mert mindegy, hogy a három kutya pontosan milyen sorrendben és melyik helyezést éri el, mert a nyeremény arra vonatkozik, hogy helyezést érnek el a top háromban.

A harmadik lehetőség ezek kombinálása, amikor már a megjelölt befutók sorrendje is számít. Amennyiben a győztest eltaláltad, de a második vagy harmadik helyezésre más érkezett meg, a nyereményed nem lesz akkora, mintha mindet eltaláltad volna. Az egyik változat, amikor tétjeidet arra teszed, hogy a kutya nem lesz első helyezett, de akár második vagy harmadik helyezést elérhet még.

Agárverseny fogadás stratégia trükkök

A leghasznosabb, ha az agárverseny fogadás előtt mindig alaposan körüljárod a lehetőségeket. A vakon fogadás ritkán hoz szerencsét, és a megfelelő erőviszonyok felmérésével és az alapos tájékozódással növelheted az esélyeidet a nyeremények begyűjtésére.

A feltörekvők versus bajnokok

Vonzó lehet a gondolat, hogy arra az agárra fogadsz, amelyik évek óta egy töretlenül szárnyaló versenyző. Azonban ezzel vigyázni kell: ha mindig a kedvencünkre fogadunk, az nem fog annyi sikert hozni, mintha a fejlődő, fokozatosan egyre jobb helyezést elérő kutyák teljesítményét követed le, és ahhoz igazítod a fogadásokat!

A legtöbb kutya négyéves koráig hozza ki a maximális teljesítményét, így az idősebb versenyzők már nagyobb rizikófaktort jelentenek.

agarverseny strategia info

Fáradtság és teljesítmény

Amelyik kutya megnyer egy futamot első helyezéssel, a következő aznapi versenyén már kimerültebb lesz, és nem indul jó esélyekkel a top háromba. Figyeld ezért a többi résztvevőt is, mert az az agár, amelyik az első pár futamán lazábban fut, hozhat még meglepetést.

Érdemes akár korábbi mérkőzéseket is megnézni, melyik kutya mikor teljesített jól az aznapi négy-hat futamán belül, ez megalapozhat egy nyerő sémát!

Érzelmek helyett racionálisan!

Régóta kötődsz egy-egy versenyző ebhez? A lojalitás szép dolog, de ha a győzelem a cél, ne az érzelmeidre hagyatkozz a fogadás során. Inkább gyűjts információt a tenyésztőknél és a helyi versenyzőknél, hogy szerintük ki lehet esélyes és miért. Ha elkezdesz mozogni a köreikben, hamar kiismerheted, hogy melyik agártól várnak el többet és melyik lehet az a feltörekvő versenyző, akire érdemes fogadnod!

Csak adott összeget játssz meg!

A legbiztonságosabb az, ha előre meghatározol egy keretet, ami a fizetésednek csak egy minimális százaléka (például 5%). A keretet bontsd további részekre, amiket egy-egy futamra teszel fel. Így biztos lehetsz benne, hogy nem kell a tartalékaidhoz nyúlni, és az életszínvonalad sem kockára tenned.

Érdemes lehet akár a Pareto-elvet is követni: a kijelölt kereted 80%-át fektesd be a biztosnak tűnő kimenetelekre, ahol az odds, azaz a szorzó esélye 1 és 1,4 arány közt van. A maradék 20%-ot tedd fel az exotikus vagy különleges kimenetelű kombinációkra, mivel a hazárdírozás is hozhat szerencsés meglepetést! Fontos, hogy ez az arány ne romoljon a biztosabb események rovására, mert akkor negatívba is fordulhat a hónapod.

Figyeld az időjárást!

A szabadtéri rendezvényeken a kutyák teljesítményét befolyásolhatja a pálya elázása, de a fronthatás akár egy kutyafutási képességein is változtathat jó vagy rossz irányba. A belső vonalon induló kutyáknak kedvezőbb a terep még esőzés után is.

Összegzés

Néhány agárverseny stratégia ismeretével hamar győztesei sikereket érhetsz el ezeken a piacokon is! A legfontosabb, hogy az elején még egyszerű fogadásokkal kísérletezz. Miután kiismerted magad az agárfuttatás világában, átválthatsz a komplexebb kombinációkra.

Az exotikusabb fogadások esetén már jó, ha ismered valamennyire a kiszemelted szokásait, és azt, hol és milyen pályatípuson és milyen időjárási körülmények közt teljesít igazán jól. Ezeket nehezebb megnyerni, de a nyeremények is sokkal izgalmasabbak - ilyen például egy döntetlen kimenetelre tett fogadás.

Most már arra is van lehetőség néhány fogadóirodánál, hogy ne csakf futam előtti tétjeid legyenek, hanem élő közvetítés alatt is megteheted tétjeidet, ahogy látod változni a körülményeket.

Ami még fontos stratégiai döntés, hogy a kutya nevére fogadj, és ne a megadott számára. Ugyanis ha az eb valamilyen okból kifolyólag nem tud részt venni a versenyen, egy másik kutya lép a helyére ugyanazzal a rajtszámmal - ez mindjárt megváltoztatja az erőviszonyokat is!

GYIK

? A lóversenyfogadást ismerem, az agárverseny is hasonló?
Igen, az agárverseny teljesen hasonló, csak itt nem lovak, hanem kutyák versenyeznek. Hasonló fogadási piacokat találsz, és olyan opciók közül választhatsz, mint a tétre, helyre, befutóra történő fogadás. Ha a lóversenyfogadásból érkezel, akkor nem lesz bonyolult az áttérés.
? Mi a kétirányú fogadás az agarakra?
A kétirányú fogadás két fogadás ugyanazon kutyán. A teljes tét felét a kutya győzelmére teszed fel, a másik felét pedig a helyezésére (a helyezés a versenyző agarak számától függ). Ha a választás nyer, akkor a fogadás mindkét része nyer, így növelhető a profit.
? Mire kell odafigyelni, ha a győztes agárt szeretném kiválasztani?
Az indulóbox száma sokat számít. Ez határozza meg, hogy milyen helyről indulhat az adott versenyző kutya. A korai sebesség egy fontos jellemzője az agaraknak, csakúgy mint az állóképesség, futóstílus, kor, vagy az edző kiléte. Ha ezeket megfelelően tudod elemezni, akkor nagy sikered lehet az agár fogadásban.
? Élőben is lehet követni a versenyeket?
Számos online fogadóiroda rendelkezik élő stream szolgáltatással, ahol nem csak a legnépszerűbb futball, kosárlabda vagy teniszmérkőzéseket tudod videós közvetítésként követni, hanem az agárversenyeket is. A világ minden tájáról, de leginkább Angliából kerülnek műsorra a futamok, melyek napi szinte egymás után következnek, így igen nagy kínálatból tudod kiválasztani a kedvenceidet!
? Sose fogadtam még agárfutamokra, hol kezdjem?
Ha még nagyon az elején vagy a történetben, akkor érdemes, mint mindent az elején kezdeni. Ez azt jelenti, hogy először ismerkedj meg a futamokkal, a szabályokkal és a lebonyolítással. Nem baj, ha néhány hétig nem is teszel fogadást sem, így legalább nem fogsz elbukni egy forintot sem feleslegesen.

Ha már ismerősek az agárok, a szorzók, illetve tudod, hogyan zajlik a futam, akkor megpróbálhatsz kis tétekkel bemelegítő fogadásokat tenni, majd fokozatosan kialakítani egy saját rendszert.

3 értékelés, átlag 5 / 5

Bejelentkezés

Email

Jelszó

Jelszó megerősítése