Ázsiai Hendikep Stratégia – Mit jelent az ázsiai hendikep fogadás?

Frissítve:

Cikkünkben ezúttal az ázsiai hendikep fogadásról lesz szó, amely a sportfogadás egy különleges fajtája, aminek a megértéséhez azért szükséges egy részletesebb leírás. A legtöbb fogadóiroda kínál valamilyen formában ázsiai hendikep fogadást, így az a magyar játékosok számára is teljeskörűen elérhető.

A hendikep fogadás

Mielőtt belemennénk az ázsiai változat részleteibe, érdemes tisztázni – elsősorban a kezdők kedvéért -, hogy mit is jelent a hendikep kifejezés. Bevallom, jómagam hosszú ideig csak az alapszintű fogadásban gondolkoztam, azaz ha adott volt egy mérkőzés, akkor az egyik csapat győzelmére vagy döntetlen állásra tettem meg a tétemet.

Ennél egy magasabb szintű tudást és ezáltal mélyebb utánanézést igényel az, ha hendikep fogadásban szeretnél részt venni. A hendikep az angol handicap magyarosítása, és hátrányt jelent. A ázsiai hendikep lényege fogadás, hogy valamelyik csapat, amelyiket a fogadóiroda erősebbnek gondolja, egy bizonyos előre meghatározott hátránnyal indul. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a kezdőrúgás után elvennék a csatár cipőjét, vagy hogy hátrakötnék a kezét. Sőt, az éles játékban ez semmilyen formában nem is jelenik meg, csupán e speciális fogadás esetében jelzi a fogadóiroda, hogy - például labdarúgásnál - az egyik csapatot valamilyen gólhátránnyal indítja.

A sztenderd hendikep tehát azt a helyzetet fogja eredményezni, hogy az esélyesebb fél hátránnyal indul. Így ha rá fogadsz, akkor a sportfogadó iroda magasabb szorzót tud kínálni, még egy biztosnak látszó helyzetben is. Ha jobban belegondolunk, ez nagyban növeli a játék izgalmát olyan helyzetekben, ahol egyébként eleve sejthető a győzteskiléte.

Egy konkrét focis példát bemutatva ez úgy néz ki, hogy ha a Barcelona és a Budaörs FC csapatai összecsapnak a pályán (most nem érdekes, hogy hogyan kerülnek egy stadionba), akkor egy hendikep fogadás során a sportfogadó iroda vélhetőleg azt fogja feltételezni, hogy a Barcelona csapata nyerhet nagyobb eséllyel. A sima fogadásra így egy alacsony, 1.0-1.4 körüli szorzót állíthat be, míg a hendikep fogadásnál akár hárompontos gólhátrányt is javasolhat a várt nyertesnek. Ezzel viszont a Barcelona odds-a is megnőne, akár többszörösére, hiszen az már nem biztos, hogy ezt a virtuális gólhátrányt is le tudja dolgozni.

Most, hogy tisztáztuk, mit jelent a hendikep fogadás, térjünk át arra, hogy az Ázsiában kitalált és közel egy évtizede Magyarországon is meghonosodott változata miben tér el a sztenderdektől, azaz jöjjön az ázsiai hendikep pontos értelmezése.

Az ázsiai hendikep jelentése

Az ázsiai hendikep fogadás rendszere elég bonyolult, és nem fogunk zsákbamacskát árulni: a speciális szabályok ismerete nélkül nem érdemes e játéktípusnak nekifutni. Ha igazán magabiztosan szeretnél tenni egy próbát, akkor mindig tartsd az alábbi ázsiai hendikep leírás szövegét a kezed ügyében!

A sima hendikep fogadáshoz képest elsőre két komoly szembetűnő különbség mutatkozik meg:

  • Ha a hendikeppel együtt számított végeredmény döntetlenre jön ki, akkor a fogadóiroda a tétet teljes egészében visszatéríti.gyanakkor azzal nyeremény nem jár. Kicsit olyan ez, mintha azt mondanák: “Próbálkozz újra!”
  • Az ázsiai szabályrendszer -2 és +2 közötti számokkal jelzi, hogy az adott fogadás során a játékos mire is számíthat.

Miután Magyarországon elsősorban a labdarúgás kapcsán szokás ázsiai hendikepet megjátszani, ezért egy képzelt mérkőzés lehetséges végkimeneteleinek mentén beszéljük át a különböző számok jelentéseit.

Az ázsiai hendikep fogadási típusok

Itt a legkisebb -2-től felfelé haladva fogjuk áttekinteni az ázsiai hendikep típusok kimeneteléit és kifizetési módjait.

Ázsiai hendikep példa leírással:

AH -2.0 - Ez mindjárt egy jó nehéz ügy. Az ázsiai hendikep gólok különbségére tippelsz. Az általad favorizált csapat legalább két gólos előnnyel kell nyerjen, ez jelenti a döntetlen állapotot, azaz ilyenkor a fogadóiroda visszaadja a tétedet. Ha a favoritod azonban háromgólos előnnyel nyomja le az ellenfelét, akkor a jellemzően az átlagot jelentősen meghaladó szorzóval kapod meg a nyereményed az ázsiai hendikep fogadás típusnál.

AH -1.75 - Egy leheletnyit könnyebb helyzetben vagy a -1.75-ös ÁH-val. Itt nem csupán a háromgólos előnnyel való nyerés esetén jár a komoly szorzó (persze a mínusz ketteshez képest picit szerényebb), de ha kétgólos a végső előny, akkor a téted egyik felét nyertesnek tekinti a rendszer (azaz megkapod rá a szorzót), a másik fele pedig visszajár.

AH -1.50 - Ahogy egyre könnyebbé válnak a feltételek, úgy csökken természetesen a szorzók értéke is. Azonban másfeles ÁH még mindig bika, ráadásul már kétgólos győzelem esetén is fizet.

AH -1.25 - A másfeles “egyszerűsített” változata. Ha az általad megjátszott csapat minimum kétgólos előnnyel nyer, tiéd a teljes nyeremény. Ha csak egygólos előnnyel teszi mindezt, akkor a téted egyik fele visszajár, a másik elvész. Ha úgy tetszik, ez a mínusz másfeles biztonsági változata.

AH -1.0 - Ismét eggyel csökken a rizikó! Ha a mínusz egyes változatot játszod meg, akkor a nyeremény kétgólos előnynél jár, ha viszont csak egygólos, a teljes tét visszajár. Természetesen, ha nem a te favoritod nyer, vagy döntetlen, akkor a játékot elveszíted.

AH -0.75 - Megint csökken egy picit a rizikó és vele együtt az odds-ok is. Kétgólos előny esetén tiéd a győzelem. Ha csak egyes a gólelőny, akkor a téted egyik fele nyertes (és a magas szorzónak hála megtöbbszöröződik), míg a másik fele visszajár.

AH -0.50 - Ha az általad megjátszott csapat nyer, akkor te is. Ha döntetlen vagy veszít a csapat, akkor a játékot elveszítetted.

AH -0.25 - Amennyiben a csapatod legalább egy gól előnnyel zár, nyertél. Ha döntetlen, akkor a téted egyik fele visszajár, a másik fele viszont sajnos bukó az ázsiai hendikep fogadás típusnál

Most haladjunk a pozitív irányba, és nézzük meg, mit kínálnak így a fogadóirodák, mi a pozitív ázsiai hendikep jelentése fogadás.

AH +0.0 - Ha a megjátszott csapatod nyer, akkor te is nyertél, míg döntetlen esetében visszakapod a feltett pénzt. Ez pontosan ugyanaz, mint a “Döntetlennél a tét visszajár” játék. Ma már nincs értelme nagyon variálni, hiszen a legtöbb fogadóiroda ugyanazt az odds-ot adja mindkettőre.

AH +0.25 - Ezen a szinten nem kell figyelned az adott és kapott gólokra. A nullás ÁH-hoz hasonlóan akkor nyersz, ha a választott csapatod nyer. Ha döntetlen lesz a végeredmény, akkor a tét egyik fele nyer (és megkapja a nyereményszorzót), míg a másik fele visszajár neked (szorzó nélkül).

AH +0.50 - A “feles” ezekben az ázsiai hendikep fogadás típusokban is menő, hiszen két esetben is te nyersz: ha a kiválasztott csapat kerül ki győztesen, illetve döntetlen esetén is. Ha a csapatod veszít, akkor viszont te is.

AH +0.75 - Ha a megtippelt csapat nyer vagy döntetlent játszik, akkor megkapod a nyereményt. Sőt, ha csak egy góllal kaptok ki, akkor is “megmenekül” a feltett téted fele (szorzó nélkül). A másik fele viszont természetesen elvész.

AH +1.0 - Hasonlóan a 0.75-ös hendikephez akkor nyersz, ha a csapatod döntetlent játszik, vagy legyőzi az ellenfelét. Ha csak egy góllal kapott ki, akkor a tétedet visszakapod, míg ha kettővel vagy többel, akkor a teljes téted buktad.

AH +1.25 - Ezek után már nem fog nagy meglepetést okozni már ez a változat. Ha a csapatod nyer vagy döntetlent játszik, akkor megkapod a szorzót. Ha veszít, de csak egygólos különbséggel, akkor a téted 50% nyer (és megkapja a szorzót), míg a maradék visszajár.

AH +1.50 - A nyeremény megszerzéséhez három út is vezet. A tippelt csapat győzelme, a döntetlen, illetve a legfeljebb egygólos vereség. Ha kettő vagy több góllal kaptok ki, akkor a feltett tétet elveszíted.

AH +1.75 - A következő lépés hasonló a másfeleshez, annyi különbséggel, hogy kétgólos különbség esetén a téted 50%-át visszafizeti a fogadóiroda, és csak a másik fele veszik el.

AH +2.0 - Tovább csökkent az odds, de még mindig messze átlag fölötti nyereményre számíthatsz  ennél az ázsiai hendikep fogadás típusnál! Nyerés, döntetlen és egygólos vereség esetén is nyertél. Ha két góllal kaptok ki, akkor a téted visszajár, afelett viszont elveszíted.

Összefoglalás

A fenti szabályok olvasása után már pontosan tudni fogod , hogy az ázsiai hendikep mit jelent. A magyar és külföldi sportfogadó oldalakon is egyazon szabályok érvényesek, így érdemes lehet ezt az oldalt lementened.

Mielőtt játékba kezdesz, gondold át, hogy mennyire vagy kockázatvállaló kedvedben. Remek ázsiai hendikep stratégia például, hogy egy átlagos fogadást egy ilyen rendszerben leadott tippel kompenzálsz, így csökkentve a kockázatokat.

GYIK

? Mi az a +1,5 ázsiai hendikep?
Az ázsiai hendikep egy olyan fogadásmód, amely Ázsiából származik, és többnyire a futballban használatos. A hendikep azt jelenti, hogy az egyik csapat virtuálisan vezet a másik féllel szemben, jelen esetben legalább 2 góllal.

Az ázsiai hendikepkiküszöböli a döntetlen esélyét a meccsen, így a lehetséges kimenetel kétopciós lesz. A +1.5 azt jelenti, hogy az adott csapatnak a fogadásnál ekkora gól előnye van a másikkal szemben az aktuális álláshoz képest.
? Miben különbözik a hagyományos hendikeptől az ázsiai?
Egyrészt sokkal több opciót tudsz megfogadni, és az ázsiainál vannak 0.5 és 0.25-re végződő gólok is. Továbbá a döntetlennél visszakaphatod a feltett téted. Tehát míg a hagyományos -1.0-ás hendikepnél, ha csak 1 góllal nyer a tippelt csapat, akkor is bukod a feltett tétet, míg az ázsiai változatnál visszakapod a tétet. Ez jelentős könnyítés, ami miatt az ázsiai hendikep sokkal kedveltebb a hagyományosnál.
? Ezt csak ázsiai fogadóirodáknál lehet megfogadni?
Természetesen nem. Csak a származási országra vonatkozik a neve, azonban minden komolyabb irodában megtalálható. Az európai fogadóirodák nagy kedvence ez a fogadási típus, így tulajdonképpen a legtöbb labdarúgó-mérkőzésnél meg fogod találni a lehetőséget, hogy a teljes halmaz egy bizonyos részét ki tudd választani.
? Kombinációs fogadásokhoz is lehet használni az ázsiai hendikepet?
Ez a fogadási piac ugyanúgy működik, mint bármelyik másik, így hozzáadható a fogadószelvényeden lévő többi mérkőzéshez. Persze a további megkötések vonatkoznak erre a piacra is, tehát több piacot ugyanarról az eseményről nem tudsz összerakni egy szelvényre. De ha több mérkőzésnek az ázsiai hendikepjeit választod ki, akkor minden további nélkül tehetsz akár kombinációs szelvényeket is.
? Kezdőknek is ajánlott az ázsiai hendikep?
Nem feltétlenül ezzel kellene kezdened a sportfogadási karriered. Persze nem bonyolult fogadás, de ha csak ismerkedsz a tereppel, akkor érdemes a sima hendikeppel kezdeni, és ha abban már elegendő tapasztalatot szereztél,, akkor lehet érdemes váltani az ázsiai változatra.

Sokaknak a sima hendikep is fejtörést okoz elsőre, ezért az sem probléma, ha csak a mérkőzés végeredményére, vagy a gólszámra fogadsz az elején.

2 értékelés, átlag 5 / 5

Bejelentkezés

Email

Jelszó

Jelszó megerősítése