Ázsia hendikep ismertető és fogadási stratégia

Aladár Kollár

Aladár Kollár

Ebben a cikkünkben egy speciális fogadási mód – az ázsiai hendikep fogadás – kerül bemutatására, amely nagyjából tíz éve került be a köztudatba, és vált rekordsebességgel rendkívül népszerűvé világszerte. Írásunkból mindent megtudhatsz a ma már Magyarországon is egyre kedveltebb ázsiai hendikep online fogadás mód különféle típusairól.

Normál hendikepes fogadás

Mielőtt belefognánk annak kifejtésébe, hogy mi is tulajdonképp az ázsiai hendikep lényege, nem árt, ha előtte azt is tisztázzuk, hogy mit értünk a normál, azaz a „sima” hendikepes fogadás alatt. 

Ha korábban még nem próbáltad ki a hendikepes fogadást, és csak hagyományos single bet és gyűjtőfogadásokat tettél meg például TippmixPro-n vagy online bukmékereknél, akkor pár dolog azért magyarázatra szorul, mielőtt elmélyednénk az ázsiai fogadás és az ázsiai hendikep stratégia rejtelmeiben.

Mitől lesz egy fogadás hendikepes?

Ha felmész valamelyik megbízható neves bukméker webhelyére – például bet356, bwin, LV BET, Unibet, 22BET – és kiválasztasz mondjuk egy focimeccset és annak a legnépszerűbbnek számító végkimenetel piacát. Ha az 1X2 piacon megteszed a tetszésed szerint fogadásod – mondjuk a hazai csapat győzelmére fogadva 2,00-es szorzóval – akkor egy ilyen fogadás hagyományosnak számít. 

Nem is szorul különösebb magyarázatra, hiszen ha bejön a tipped, akkor nyersz, ha döntetlen vagy vendégcsapat győzelem születik, akkor veszítesz.

Ázsiai hendikep stratégia

a-azsiai-hendikep-strategia

Lássunk egy konkrét foci hendikep példát!

Ha a labdarúgásnál maradunk, akkor nyilván te is tisztában vagy azzal, hogy számos esetben kerül szembe egy rendkívül erős csapat – például valamilyen nemzeti kupameccsen – egy nála játékerőben sokkal gyengébb gárdával. Ha hagyományos módon akarsz egy ilyen meccs esetében a favoritra fogadni, akkor megesik, hogy csak nagyon alacsony szorzón tudod megtenni az online fogadásod.

Például csupán 1.10-es odds mellett tudsz fogadást tenni a „H” kimenetelre egy Manchester City – Crewe (jelenleg az angol harmadosztály sereghajtója) mérkőzésre. Viszont ha hendikepes fogadási módot választani, aminél labdarúgás esetén az egyik csapat gólhátrányból indul / kezdi a meccset, akkor jóval nagyobb szorzón tudsz fogadni a példaként felhozott City győzelmére: 0:3-as gólelőny esetén, akár 2.00-nél is magasabb szorzón!

Hendikep fogadás jelentése összegzés

Összegezve a normál hendikepes fogadás esetében az egyik vagy a másik sportcsapat gólhátránya (ami a másik gárdánál előny) a végeredmény kiértékelésekor beszámításra kerül. Ebből kifolyólag, ha 0:3-as hendikeppel tettél meg mondjuk egy Németország – Észak-Írország válogatott meccset, a német csapat győzelmére fogadva, akkor csak abban az esetben lesz nyertes a fogadásod, ha a németek 3-nál több góllal hozzák az adott meccset. 

Természetesen hendikepes fogadás keretében fogadhatsz vendégsikerre, és döntetlen eredményre is. Az előbbi a példánál maradva: ha 0:3-as hendikeppel fogadsz az „X” azaz a döntetlen végkimenetelre, és a németek 3:0-ra nyerik meg az adott meccset, akkor ez az eredmény a fogadásod szempontjából 3:3-nak, azaz döntetlennek számít, amiből adódóan a fogadásod nyertes lesz.

Remélhetőleg sikerült minden kételyt eloszlatnunk benned, és már érted, mit jelent a hendikep fogadás. A következőkben azt fogjuk kivesézni, hogy az ázsiai hendikep mit jelent, valamint, hogy miként tudod használni ezt a fogadási típust / fajtát a Magyarországon is elérhető online bukmékereknél.

Megbízható bukmékerek hendikepes fogadásokhoz

Az ázsiai hendikep lényege

Az azsia hendikep fogadásokkal ma már szinte mindenhol találkozhatsz az online bukmékere ajánlatai között. Viszont az ázsiai hendikep értelmezése még abban az esetben sem túl egyszerű, ha van némi tapasztalatod a normál hendikepes fogadások terén. 

Ezért a következőkben azt fogjuk lépésről lépésre átvenni, hogy a különböző ázsiai hendikep fogadás fajták milyen jellemzőkkel rendelkeznek, és mik azok a kisebb-nagyobb eltérések, amikben különböznek egymástól.

Az azsiai hendikep egyik egyedi sajátossága, hogy bizonyos esetekben az adott sportmeccsre feltett téted kettéosztásra kerül. A bukméker rendszere két fogadást képez belőle, és a meccsnek a kimenetelétől függ, hogy milyen lesz a fogadásod kiértékelése. Adott esetekben a „kettéválasztott tipped” egyik fele nyertes lehet, a másik pedig 1,00-as szorzóval visszafizetésre kerül. 

Ez így első – sőt még második – nekifutására is bonyolultnak tűnhet, ezért a következő fejezetben több olyan ázsiai hendikep példa került bemutatásra, amik révén világossá fog válni számodra, hogy miként is működik ez az Ázsia-szerte rendkívül népszerű fogadási szisztéma.

Az ázsiai fogadás legismertebb típusainak bemutatása

Az ázsiai hendikepp sok bukmékernél a sportfogadás ajánlatban csak AH-ként van jelezve a hendikep piacokat tartalmazó szekcióban. Vegyük akkor át most mindazokat a leggyakrabban használt fajtáit, amikből világossá válhat számodra, mi az az ázsiai hendikep és mi is a gyakorlati haszna, vagyis magyarán szólva mit jelent az ázsiai hendikep!

Példaként a labdarúgás sportot fogjuk használni, mivel egyrészt világszerte ez az egyik legnépszerűbb, másrészt meg az ázsia hendikep fogadások nagy része is focimeccs piacokra fut be. Az ázsiai hendikepes fogadások között vannak úgynevezett „pluszos” és “mínuszos” típusok is. Elsőként a „pluszos” fogadásokat vesszük át.

Pluszos ázsiai hendikepes fogadások leírása

AH +0.0 – ázsiai hendikep 0.0: Ha ilyen típusú fogadást teszel meg, ez tulajdonképpen egy draw-no-bet fogadásnak felel meg. Abban az esetben lesz szorzóval megnövelve nyertes a fogadásod, ha az a csapat győz, amelyikre tippeltél. Olyan esetben pedig, ha a mérkőzés döntetlen eredménnyel végződik, a fogadásra feltett téted egészét visszakapod!

AH +0.25: Ha győz a csapatod ennél az azsiai hendikep fogadásnál, akkor mindenképp nyertes a fogadásod. Amennyiben viszont kikap, akkor a fogadásod vesztes lesz, és csak akkor kapod vissza a téted 50%-át, ha az adott mérkőzés végeredménye döntetlen lesz.

AH +0.50: Ha a megtett csapatod veszít, akkor te is elbukod a fogadásra feltett pénzed egészét, viszont, ha nyer vagy döntetlen eredménnyel végez, akkor nyertes lesz a fogadásod.

AH +0.75: Ha csak 1 góllal kap ki a megtett csapat, akkor a téted 50%-át visszakapod, és csak a másik felét bukod el. Ha viszont döntetlen lesz a végeredmény, vagy nyer a megtett csapat, akkor a fogadás nyertes lesz.

AH +1.0: Akkor lesz abszolút vesztes egy ilyen ázsiai handicap fogadás, ha a csapatod 2+ góllal kap ki az ellenfelétől. Amennyiben döntetlent ér el, vagy nyer, a fogadásod kiértékelése is nyertes lesz.

AH +1.5: Ha nyer a megtett csapatod, vagy a meccs remivel zárul, vagy csak 1 góllal kap ki, akkor a fogadásod nyertes. Ha 2-nél több góllal kap ki a csapatod, akkor a fogadásod mindenképp vesztes lesz. A kellemetlen eset az, ha 2+ góllal kap ki a csapat, amit megtettél, mert olyankor elveszíted a téted.

AH +1.75: Ha a csapatod remizik, vagy nyer, te is nyersz, valamint akkor is, ha csak 1 góllal kap ki. Ennél az ázsiai hendikep fajtánál az a poén, ha 2 gólos vereség éri a csapatod. Ilyenkor a kettéosztott téted egyik fele vesztes lesz, míg a másik felét visszakapod.

AH +2.0: Ha nyer a csapatod, vagy ha remizik, akkor tutira nyerni fogsz te is. Ha 1 góllal kikap, akkor is nyersz. Ha 2 góllal kap ki a megtett csapat, akkor a téted visszajár, és csak akkor lesz a fogadásod vesztes, hogy ha az ellenfele 3+ góllal nyer.

Mínuszos ázsiai hendikepes fogadások leírása

AH -0.25: Akkor tudsz ázsiai hendikep - 0.25 fogadási fajtával nyerni, ha a csapatod legalább 1 gólos különbséggel megnyeri a meccset. Amennyiben a mérkőzés döntetlen lesz, akkor a tét kettéosztásra kerül, és az egyik felét veszíted csak el, míg a +0.0 részét (lásd előző fejezet) visszatérítik neked.

AH -0.5: Ha a csapatod nyer legalább 1 góllal, akkor nyertes lesz a fogadásod. Ha az eredmény döntetlen, vagy bármilyen gólarányú vereség lesz, akkor veszítesz.

AH -0.75: Ha 1 gólos különbséggel nyer a csapatod, akkor az 50%-át kapod csak vissza a feltett tétednek. Viszont ha a gólkülönbség a meccs végén 2+, akkor nyertes lesz a fogadásod.

AH -1: Ez egy egyszerű eset, 1 gólos győzelemnél visszakapod a pénzed felét. Ha 1-nél több góllal nyer a csapatod, a fogadásod is nyerő lesz. Döntetlen végeredmény esetén viszont veszítesz.

AH -1.25: 2 gólos különbséggel záruló győzelem esetén biztosan nyersz. Egygólos különbségű győzelemnél viszont csak a téted felét kapod vissza.

AH -1.50: Ennél a változatnál alsó hangon is 2 góllal kell nyernie a csapatodnak ahhoz, hogy a fogadásod nyertes legyen, mert minden egyéb esetben veszítesz.

AH -1.75: Ha sikerül a csapatodnak 3-szor megzörgetnie az ellenfél hálóját, akkor tuti nyerő vagy, ha ez csak két ízben jön össze, akkor a téted felét kapod vissza, míg a másik fele nyertes lesz.

AH – 2.0: Ez szintén egy eléggé egyszerű fogadási szituáció. Ha 2-nél nagyobb a nyerő csapatod gólkülönbsége, akkor a fogadásod nyertes lesz. Abban az esetben, ha mindössze 2 góllal többet sikerül rúgni a csapatodnak, mint az ellenfélnek, akkor a téted visszajár.

Ázsia fogadás stratégiához a top 5 bukméker

Természetesen kicsit sem mindegy, hogy milyen oldalon nyitsz számlát az olyan speciális sportfogadási piacokhoz, mint az ázsiai hendikep 0.5 vagy ázsiai hendikep 1.5, legyen az pre-match vagy in-play fogadás.  Éppen ezért ebben a fejezetben több olyan bukmékert mutatunk be, amik mindent figyelembe véve a legjobbak a magyar piacon ázsiai hendikepes fogadásokhoz.

 1. Bet365

  Az elképesztő sportfogadás ajánlattal és remek fogadási promóciókkal rendelkező bet365 olyan profi súgó szekcióval is rendelkezik, ahol releváns segítséget kaphatsz az olyan fogósabb kérdésekre is, mint a hendikep fogadás lényege, miként lehet használni az ázsiai piacokat, különféle fogadási fajták in-play változatai. 

  A brit bukméker sportfogadási appjai is remekek, így bárhol és bármikor tudsz ázsiai fogadásokat is kötni magas szorzókon Európa egyik legkedveltebb online sportfogadás oldalán!

  Bet365-promóciós-oldal
 2. LVBET

  A LVBET kissé rögös utat járt be, mire sikerült elérnie, hogy a legmegbízhatóbb bukmékerek között tartsák számon. Az angol UKGC-s és MGA-s licenccel is rendelkező bukméker sokféle ázsiai fogadási lehetőséget kínál többféle sporthoz is a labdarúgáson kívül, és a szorzói is igen jók. 

  E mellett az is mellette szól, hogy a piac egyik legkedvezőbb bónuszát nyújtja, és kiváló natív sportfogadás appokkal, valamint remek ügyféltámogatási rendszerrel is szolgál.

  LVBET-promóciós-oldal
 3. 20bet

  A 20bet csak nemrég tárta ki a kapuit a magyar sportfogadók előtt, viszont az azóta eltelt időszakban komoly fejlődést ért el a bukméker. Számos sporthoz biztosítottak az ázsiai piacok magas szorzókon, többféle fogadási lehetőség mellett. 

  A 20bet appok is a segítségedre vannak, ha szívesebben fogadsz mobilkészülékkel, és az sem másodlagos, hogy a 20bet a kiváló kezdő sportfogadási bónusza mellett sok más egyéb promóciót is kínál Magyarországon.

  20bet-promóciós-oldal
 4. 22BET

  A 22BET az elmúlt hónapokban rendkívül dinamikus fejlődést mutatott. A mobilplatformja remek appokkal egészült ki, a sportfogadás ajánlatában temérdek ázsiai piac vált elérhetővé, és olyan bónuszok, promóciók kerültek be a speciális ajánlatai közé, amik Magyarországon is bárki számára elérhetők. 

  A 22BET mára elérte, hogy a nevét a legnépszerűbbek között emlegessék az online sportfogadás világában hazánkban! Ha ennél a bukinál nyitsz számlát, garantáltan sokféle ázsiai fogadás piacot használhatsz ki.

  22BET-promóciós-oldal
 5. Bwin

  A 20 milliónál is több játékossal rendelkező ausztriai bwin sportfogadás terméke az ágazat egyik legjobbja. Az online fogadás szekcióban a live streaming funkció mellett számos rendszer fogadás, speciális fogadások, és sokféle ázsiai piac érhető el mindazoknak, akik izgalmas sportfogadás lehetőségekre pályáznak. 

  A foci mellett a bwin főként a kosárlabdához nyújt sokféle ázsiai típusú fogadási lehetőséget, de van pár egyéb sport is, amire nem csak sima hendikepes fogadás keretében lehet igazi pénzes fogadásokat tenni.

  Bwin-promóciós-oldal

Konklúzió

Reméljük, hogy sikerült hozzájárulnunk ahhoz, hogy meg tudd érteni az ázsiai hendikepes fogadás lényegét. De ahogyan tartja a magyar közmondás: „a gyakorlat teszi a mestert”. Ezért azt tanácsoljuk, hogy nyiss számlát az egyik olyan bukmékernél, amit ajánlunk, és kezdetben kis tétben tegyél próbát ilyen típusú fogadásokkal. Mert ha így teszel, akkor idővel egészen biztosan rá fogsz jönni, hogy mi a hendikep fogadás lényege a gyakorlatban!

GYIK

? Mit jelentenek az ázsiai hendikep gólok?
Olyan „gólok”, amelyek az ázsiai fogadásoknál használatosak. Például 1,75, vagy 0,25 -azaz nem egész számok, hanem törtszám alapúak.
? Lehetséges az élő fogadás ázsiai hendikep révén?
Természetesen igen. Minden olyan bukmékernél elérhető, ahol van in-play fogadási mód.
? Az ázsiai hendikep leírás csak -2 /+2 gólig van?
Nem, természetesen akárhány gólig el lehetne menni, de a logikai része ugyanaz, amit az azsiai hendikep jelentése részben ki is elemeztünk
? Milyenek az átlagos szorzók az ázsiai piacokon?
Általában valamivel magasabbak, mint a normál odds-ok, és így érzékelhető igazán, mi az ázsiai hendikep előnye.
? Több ázsiai fogadást is megtehetek gyűjtőben?
Igen, több sportesemény-kimenetelre is fogadhatsz így.