Európai hendikep - teljes körű útmutató

Aladár Kollár

Aladár Kollár

grafika az "Európai hendikep - teljes körű útmutató" bekezdéshez

Ha olyan mérkőzéssel van dolgunk, amely résztvevőinek esélyei nagyon különbözőek, akkor érdemes hendikep fogadást kötni. Ennek segítségével plusz vagy mínusz pontokat adhatunk a csapatoknak, ezzel kiegyenlítve az esélyekbeli különbségeket. A hendikep fogadásoknak sok típusa van, például az ázsiai hendikep vagy az amerikai hendikep. Ez a cikk az európai hendikeppel foglalkozik, aminek sajátossága, hogy a döntetlen is számításba van véve.

Az európai hendikep elég népszerű fogadási piac. A fentebb említett esély egyenlítéssel izgalmassá teszi az olyan mérkőzéseket is, amelyeknek egyértelműen sejthető az eredménye. Például ha egy profi csapat játszik egy gyengébb ellen, akkor valószínű a profi győzelme. Azonban az nem biztos, hogy tud 1,2, vagy 3 gól előnyt is szerezni.

Az európai hendikep fogadás alapjai

A labdarúgás hendikep tippek használatához először ismerjük meg a hendikepet! A hendikep európai változatának lényege az, hogy plusz vagy mínusz pontokat ad a versenyzőknek, ezzel egyenlíti ki köztük az esélybeli különbséget. Ehhez az esélyesebb csapatot  "hendikeppel" látják el, vagyis mínusz ponttal kezdi a mérkőzést, vagy az esélytelenebb csapat kap plussz pontot. Az európai hendikep fogadásokat általában az 1X2-es fogadások esetében lehet használni.

Például, képzeljünk el egy futball mérkőzést A és B csapat között. A egy nagy név a foci világában, mindig győzni szokott, míg B egy kevésbé sikeres csapat. Sejthető, hogy A fog nyerni. Ekkor jön képbe a hendikep fogadás. Adjunk A-nak egy gól hátrányt, vagy B-nek egy gól előnyt. Lehet, hogy győzne A, de vajon össze tud hozni 2 gólos előnyt? Erről szól a hendikep.

Ennek alternatívája, ha a B csapat kap +1 pontot. Ez olyan, mintha a mérkőzés végén még egy gólt rúgna a csapat. Vagyis hiába veszít egy gól hátránnyal, a fogadás szempontjából döntetlen az eredmény.

A segítségével még jobban ki lehet használni a fogadás lehetőségeit.

Az európai hendikep fogadás stratégiái

grafikák az "Az európai hendikep fogadás stratégiái" bekezdéshez

Az európai hendikepet lehet sikeresen és kevésbé sikeresen is használni. Mint minden sportfogadásnál, itt is elengedhetetlen a fegyelem és a stratégia kitartó használata. A következőkben bemutatunk néhány hatékony stratégiát az európai hendikephez.

Az egyik stratégia az, hogy alaposan tanulmányozzuk a csapatok formáját és teljesítményét. Fontos felmérni, hogy a csapatok milyen eredményeket értek el a korábbi mérkőzéseiken, és hogy milyen állapotban vannak a játékosok.  Külön figyeljünk oda a sérülésekre, és arra is, hogy mennyire lehetnek fáradtak a játékosok.

Egy másik lényeges tényező az, hogy használjunk statisztikákat. Vegyük figyelembe a csapatok korábbi teljesítményét. Milyena rányban szoktak győzni hazaiban és vendégben, milyen pálya szokott nekik kedvezni. Ez csak néhány példa, rengeteg szempont számíthat. A statisztikák segítenek eldönteni, hogy hány plusz vagy mínusz pontot adjunk a csapatnak.

A legtöbb sportfogadási piacon az érték fogadás a legjobb választás. Ez alól az európai hendikep sem kivétel. Érték fogadásnak nevezzük azt, amikor az internetes fogadóirodák által kínált szorzó magasabb, mint a bekövetkezésének esélye. Ezen lehet nagyot nyerni.

Érdemes továbbá összeszedni a győzelemre és a vereségre mutató érveket, és összehasonlítani őket. Csináljunk ezekből egy-egy listát. Így objektívan és rendszerezetten láthatjuk, hogy mi szól egy csapat győzelme mellett vagy ellen. Így könnyebb eldönteni, hogy mekkora hendikepet adjunk a csapatnak.

Haladó tippek és trükkök

Szeretnénk megmutatni néhány tippet és trükköt, ami segíthet a sikeres európai hendikep fogadások elérésében. Az alábbiakban ilyen tanácsok következnek.

Első tippünk a fogadások “hedzselése”, vagyis a fogadásra szánt pénz szétosztása több fogadás között. Ezzel minimalizálhatjuk a veszteséget. Ha csak egy eseményre teszünk fel mindent, akkor egyszerre elbukhatunk mindent. Ha szétosztjuk több eseményre, akkor valószínűleg egy része nyer, egy része veszít. Ha ügyesek vagyunk, akkor két fogadással be is tudjuk biztosítani a győzelmet. Például ha fogadunk mindkét csapatra. A lényeg az, hogy a győzelem fedezze a veszteséget.

Az élő fogadás nagy előnyt jelenthet a hendikep piacon, hiszen a meccs aktuális állásának megfelelően tudjuk változtatni a hendikep mértékét. Sokkal könnyebb a meccs közbeni tippelés, mint a foci mérkőzések megjósolása a meccs előtt. Így élőben láthatjuk, hogy melyik csapat hogyan teljesít, és ehhez tudunk alkalmazkodni.

Mint minden sportfogadásnál, úgy az európai hendikepnél is elengedhetetlen a statisztikák alkalmazása, az előző eredményekre való alapozás. Sose pusztán szimpátia alapján fogadjunk! Mérjük fel a csapatok korábbi eredményeit végezzünk statisztikákat arról, hogy milyen körülmény hogyan szokta befolyásolni a teljesítményt.

Fontos megismerni és elkerülni néhány gyakori buktatót és tévhitet az európai hendikep fogadásokkal kapcsolatban. A legnagyob tévhit  az otthoni pályaelőny túlértékelése szokott lenni. Bár az otthoni pálya kedvezni szokott a játékosoknak, sok más szempont felül tudja ezt írni. Hiába játszik hazaiban valaki, ha fáradt vagy sérült, vagy ha az ellenfél jóval jobb formában van.

Egy másik gyakori hiba a csapatok motivációjának alábecslése. A motiváció kulcsfontosságú. Előfordulhat, hogy egy gyengébb csapat jobban motivált, és ez juttatja győzelemre. Ugyanígy az is megesik, hogy egy erősebb csapat alulmotivált, és ez ront a teljesítményén.

Összegzés

Az európai hendikepet egy remek lehetőségnek tekinthetjük egyenetlen esélyű meccsek esetében. A segítségével egyenlíthetünk, így ezek a mérkőzések is izgalmassá válnak.

Ha szeretnénk sikeresebbek lenni a hendikep fogadásban, akkor érdemes stratégiákat használni. Figyeljünk oda az olyan statisztikai tényezőkre, mint a csapatok kipihentsége, korábbi eredményeik, sérülések, valamint a csapat összetétele. Élő fogadás során figyeljünk az élő fejleményekre is.

Az európai hendikep egy élvezetes és sikeres formája lehet a sportfogadásnak. Ehhez azonban megfontolt döntések, komoly kutató munka, és racionális gondolkodás szükséges. Ajánlani tudjuk kezdő és haladó sportfogadóknak is.