Hogyan értékeljük a bukmékereket?

Aladár Kollár

Aladár Kollár

Hogyan értékeljük a bukmékereket

Rengeteg olyan bukméker értékelő weboldalt találhatsz az interneten, melyeket nem tapasztalt játékosok vagy sportfogadási szakértők szerkesztenek, hanem egyszerű marketingesek és reklámszövegírók. Nálunk a MightyTips-nél azonban csakis olyan professzionális leírásokat olvashatsz, amelyeket igazi hozzáértők raktak össze, méghozzá valós gyakorlati tesztsorozatok kiértékelését követően.

Azért, hogy te emészthetőbb módon juss hozzá a szükséges információkhoz, kisebb építőkockákra szedtük a leírásokat, melyeket ha egymásra pakolsz, megkapod a teljes képet. Azaz lényegében mindent, amit az adott bukmékerről tudnod érdemes.

Az összes ilyen imént említett kisebb szegmenst külön pontozzuk, egy 0-tól, 10-ig terjedő skálán, ahol a “0” az “abszolút negatív”, a “10” pedig értelemszerűen az “abszolút pozitív” tulajdonságokat, tapasztalatokat jelöli.

A bukmékereket 8 jól elkülöníthető szempont szerint értékeljük, melyek a következők:

ertekelesek

1. Használhatóság

Alapvetően minden pontnál megpróbáltunk a lehető legsemlegesebbek maradni, és valóban csak arra koncentrálva elkészíteni a leírást, amelyről az a szakasz éppen szólni kíván.

Ebben az esetben azt vettük górcső alá, hogy mennyire könnyen kezelhető, mennyire felhasználóbarát a dedikált oldal. Hogy mennyire intuitív, könnyű a navigáció, hogy milyen gyorsan találjuk meg azt a versenyt vagy mérkőzést, amelyre fogadni szeretnénk, és hogy milyen gördülékenyen tudjuk megtenni a tétjeinket.

Ha azt tapasztaltuk hogy túl lassan tölt be egy oldal, vagy túl körülményes egy végrehajtani kívánt interakció, akkor arra reflektáltunk a pontozásnál, de figyelembe vettük azt is, hogy például mennyire barátságos, vagy harsány egy oldal dizájnja.

2. Nyereményszorzó

Talán ez az egyik legkönnyebben értékelhető szekció, hiszen a számok általában nem hazudnak. Itt az a bevett gyakorlat, hogy minden sportágból véletlenszerűen kiválasztunk 20 játékot a gyengébb-, a közepesen erős-, és a legerősebb ligákból, és kiszámítjuk a bukméker által ajánlott szorzók átlagát.

Ha ez az érték alacsonyabb, mint a konkurencia értékei, akkor le-, ha magasabb, akkor természetesen felpontozunk. Ha a számok átlagos értékeket mutatnak, 5-6 pontot adunk a 10-ből, ha sokkal jobbak, akkor néha elmegyünk egészen a 10-esig.

3. Mobil

Ebben a részben a bukméker weboldalának a mobil verzióit-, illetve az elérhető applikációkat értékeljük. Itt figyelembe vesszük az átláthatóságot, hogy mennyire letisztult, vagy túlzsúfolt a mobil nézet, hogy milyen gyors a navigáció, hogy milyen hardveres igény mellett, hogyan dolgozik a szoftver.

Természetesen külön teszteljük a mobilbarát elérhetőségeket is, méghozzá olyan, sok esetben más és más eredményeket hozó böngészőkkel, mint a Chrome, a Safari, vagy a Firefox.

És persze külön próbálgatjuk az Android-ra vagy iOS-re fejlesztett app-okat is, néha újabb, néha pedig gyengébb teljesítményű, régebbi mobiltelefonokat használva.

Ha egy mobilos verzió, vagy applikáció akadozik, lassan tölt, kiléptet, vagy egyszerűen csak átláthatatlanul zsúfolt, nem nagyon adunk rá többet 1-4-nél.

Legjobb fogadóirodák listája 2020

4. Bónuszok és promóciók

Ha egy bukméker kínálatában magas regisztrációs bónusz szerepel, és mellette fut még 3-4 jól kihasználható promóciója is, akkor szinte biztos, hogy ebben a szekcióban magas pontszámot kap tőlünk. (7-10) Ha viszont mindehhez túl sokszoros megforgatást kér, kíméletlenül lepontozzuk.

Vagyis hiába ajánl az iroda például egy remek 30.000 forintos bónuszt, ha azt 50x-es kockázattal teszi. Ebben az esetben ugyanis ez azt jelenti, hogy a játékos egészen addig nem lát egyetlen fillérnyi nyereményt sem, amíg nem fogad legalább 1.5 millió forint értékben.

Így nézve ez azért már nem is tűnik annyira remek ajánlatnak, ami miatt az iroda természetesen nem is számíthat nálunk pozitív értékelésre.

5. Fogadási típusok

Ebben a szekcióban elsősorban azt figyeljük, hányféle piacon, milyen mélységben fedi le a bukméker a világ sporteseményeit, a legnépszerűbb sportoktól kezde, a kevésbé népszerűeken keresztül, egészen az e-sportokig. Felpontozzuk a bukmékert, ha kevésbé ismert sportok, kevésbé jelentős ligáira is lehet nála fogadni, miközben magától értetődő módon hozza az összes kötelező rangos eseményt.

De lepontozzuk, ha csakis a népszerű sportok csúcseseményeire koncentrál.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a játékosok jelentős része elsősorban futballra fogad, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy van sportélet a focin túl is, sőt. Kifejezetten nagyra értékelünk minden olyan irodát, amelynél például politikai választásokra, vagy televíziós show-műsorok eredményeire is lehet téteket tenni.

Mindezeken túl persze fontos az is, hogy ne álljon meg a szórakoztatás az 1×2-típusú fogadási lehetőségeknél, hanem lássunk például hendikepeket, és más kombinált opciókat is, méghozzá lehetőleg élő játékban, esetleg stream-elve is.

Röviden tehát, minél változatosabb egy piac, ebben a szakaszban annál magasabb pontszámot kap tőlünk a bukméker.

6. Megbízhatóság

Jobb helyeken a sportfogadási irodák működését szigorú szabályokhoz kötik.

A jobb bukmékerek pedig nem is csak ezeket a szigorú szabályokat tartják be, hanem még külső, független monitoring cégekkel is együttműködnek, kifejezetten azzal a céllal, hogy az ügyfeleik nagyobb biztonságban érezhessék a pénzüket. Mégis még mindig sok az illegalitás határán lavírozgató buki, akik bizony még mindig olyan teljesen elfogadhatatlan trükkökkel próbálkoznak, mint például:

  • fiókok letiltása
  • maximális tétek limitálása túl nagy lehetséges veszteség esetén
  • nyerő tétek törlése
  • kifizetések indokolatlan késleltetése

De még mielőtt teljesen elvennénk a kedvedet a játéktól, szeretnénk megnyugtatni, hogy az általunk vizsgált bukmékerek legtöbbje abszolút megbízható, főleg a nagy múltú, évtizedek óta működő irodák.

Viszont ha mindezek ellenére egy fogadási oldalt ebben a szakaszban mondjuk alacsonyabbra pontozunk, mint 5, azzal közvetetten tulajdonképpen azt javasoljuk, hogy inkább messzire kerüld el az irodát.

7. Kifizetés gyorsasága

Ez is egy viszonylag egyértelmű, könnyen pontozható szakasz.

Ha ugyanis egy sportfogadási oldal, egy nagyobb összegű nyereményt, minden gond nélkül, pillanatok alatt jóváír egy játékos számára, akkor már ki is érdemelte tőlünk a magasabb pontszámot.

Ha mindezt többféle lehetséges kifizetési módon – banki átutalás, hitelkártya, elektronikus pénztárca, kriptovaluta – keresztül is elérhetővé teszi, még magasabb pontokra számíthat. De ha a tranzakcióért még kezelési költséget sem számol fel, már repül is neki a 10-es.

Ha viszont mindezek ellenkezőjét teszi, azaz nehezen és lassan fizet, kevés opciót ad, sőt még magas kezelési költséget is számol a szolgáltatásáért, akkor mi bizony könyörtelenül jelezzük elégedetlenségünket olvasóink felé.

8. Ügyfélszolgálat

Az utolsó részben azt értékeljük, milyen elérési utakon, mennyire hatékonyan, és persze milyen hozzáállással kezeli a cég az esetlegesen felmerülő problémákat. Magas pontszámot akkor kap tőlünk egy iroda, ha elérhető legalább négy féle kommunikációs csatornán, úgy mint:

  • telefon
  • élő társalgás (live chat)
  • e-mail
  • GYIK

Továbbá, ha mindezt gyorsan, hatékonyan, kedvesen, és lehetőleg az anyanyelvünkön teszi. Ezzel szemben rossz értékelést kap minden olyan bukméker, melynek az ügyfélszolgálata nehezen elérhető, lassú, mogorva, és még a nyelvünket sem beszéli.

Azért hozzuk létre ezeket a leírásokat, hogy segítsünk eldönteni, számodra mely oldalak a legmegfelelőbbek, hiszen majd minden irodának mások az erősségei, gyengeségei, illetve más koncepciók mentén viszik az boltot.

Ezekről pedig nem árt tudnod, mielőtt átutalod nekik a nehezen megkeresett jövedelmed egy hányadát.

Tisztünk továbbá felhívni a figyelmed azon oldalakra, amelyek munkájukkal, hozzáállásukkal kiérdemlik a legjobbaknak járó címet, azáltal hogy magas összpontszámokat rendelünk hozzájuk.

Amennyiben olyan bukmékerrel találkoznál, amelyről még nem készítettünk értékelést, kérlek jelezd felénk, és mi meg fogunk tenni minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy kifejtsük szakértő véleményünket az irodáról a bukméker szekciónkban.