Bankroll management a sportfogadás

Aladár Kollár

Aladár Kollár

Magyarul szokás bankroll-menedzsment a sportfogadás kifejezést is használni, de ha szó szerint lefordítanánk, akkor úgy mondjuk, hogyegyenlegkezelés vagy tőkekezelés. A sportfogadás világának egyik legfontosabb része, hiszen a nevéből adódóan pontosan arról szól, hogyan kezeljüka rendelkezésünkre álló virtuális egyenleget. Ha a cikkünket elolvasod és tanácsainkat megfogadod, akkor olyan stratégiát alakíthatsz ki, amely hozzásegít a nyeremények maximalizálásához, és egyben megakadályozza, hogy egy vesztes, rossz tipp esetén elússzon minden fogadásra szánt pénzed.

Mi is az a bankroll management?

De hát a sportfogadás bankrolla világ legegyszerűbb dolga, nem? A kérdés jogos, hiszen a legtöbb ember a rábízott pénzt többé-kevésbé be tudja osztani. Persze vannak, akik akkor sem jönnek ki a havi fizetésből, ha az hirtelen a tízszeresére nő, míg akadnak, akik a feléből is bőven elvannak. Nincs ez másként a sportfogadások világában sem!

Bankroll management

Akadnak olyan játékosok, akik egy-egy tuti tippet meghallva szinte minden fogadásra szánt pénzüket felteszik a mérkőzésre. Nem mondom, hogy nem tudok elképzelni olyan helyzetet, amikor ne lenne érdemes nagyobb összeggel játszani és kilépni a megszokott keretekből, de hosszú távon csak akkor leszel sikeres, ha jól átgondolod mire és mennyit költesz el!

Mi az, amit szeretnénk elérni a helyes bankrollmenedzsmenttel?

  • Hogy maradjon kellő pénz a hónap végi játékra is.
  • Hogy ne menjen el egy-két fogadásra a teljes kereted.
  • Hogy tudd szabályozni, mennyi pénzt költesz el játékra egy hónapban.

Mit tehetsz azért, hogy a fentiek minél inkább megvalósuljanak?

A sportfogadás bankroll egyik titka, hogy meg kell határozni egy keretet, egy olyan összeget, amelyet minden hónapban, vagy egyadott időszakban bátran, lelkiismeret-furdalás nélkül tehetsz fel a játékra. Itt csak megközelítő tanácsokat tudunk adni neked, hiszen mindenkinek máshol van a fájdalomküszöbe. De egy bizonyos, azt az összeget kell megtalálnod, amelynek elvesztése nem okoz semmilyen hátrányt, vagy nem teremt akadályt az életszínvonalad fenntartásában.

A Legjobb Kosárlabda fogadási Oldalak ▶ Olvass tovább

Nézzünk egy egyszerű példát! Tegyük fel, hogy a fizetésed megegyezik a nettó magyar átlagkeresettel, mely a cikk írásának időpontjában nettó 263 000 Ft. Ha az egészet felteszed sportfogadásra, azzal bizony túl nagy rizikót vállalsz. A legsikeresebb játékosok ezért - általában - a fizetésük 5vagy 10%-át teszik kockára. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy legfeljebb havi 26 300 Ft-ban tudsz gondolkozni anélkül, hogy kockára tennéd a megélhetésedet.

Ebből az összegből elsőre talán nehéz elképzelni, hogyan jutsz majd el a magasabb tétekekig, de ezt is mindjárt le fogjuk vezetni. A legjobb bankroll menedzsment stratégia, ha 5%-os részletekben játszod meg a havi kereted. Ez nagyjából 1300 Ft-os fogadásokat jelent majd. A legtöbb fogadóirodában 1€az a legkisebb összeg, amelyet egy fogadásra feltehetsz, de ahhoz, hogy nyereményed már szemmel láthatóvá váljon, ezt az 5%-os megoldást javasoljuk. Ez továbbá azt is jelenti, hogy összesen 20alkalommal fogsz tudni a hónapban játszani.

Bankroll management győzelem esetén

Ahhoz, hogy növelni tudd a tétjeidet, a nyereményed visszaforgatását javasoljuk. Míg az első hónapban 26 300 Ft-tal fogsz tudni játszani, ha nyerő hónapot zársz, egy 5%-os többlet esetén már 27 600 Ft-ról beszélünk.

De hogy érdemes eljárni akkor, ha rossz hónapot zársz?

A bankroll management egyik lényege, hogy saját szabályrendszert állítasz fel arra, hogy a negatív helyzeteket hogyan kezeled. Senki se kívánja azt magának, hogy bukó szériába kerüljön, egy-egy rosszabb hónapot vagy sorozatot lehet ügyesen, de sajnos rettenetesen is kezelni. Nagyon sok játékos ugyanis abba a hibába esik, hogy egy elveszített fogadást a következő fogadásra feltett jelentősen nagyobb téttel szeretné kompenzálni.

Természetesen ez nem egy ördögtől való ötlet, de csak rövid távon működik. Ha ugyanis hosszú távon folyamatosan duplázol, egy pechsorozat odáig is juttathat, hogy a teljes keretet felhasználod, és a további játékhoz újabb befizetésére kényszerülsz. Ezt a helyzetet mindenképpen érdemes elkerülni!

Emiatt fontos tudnod, sőt akár lelkileg felvértezned és treníroznod magad, hogy a szerencsejáték bizony azzal jár, hogy nem minden fogadást fogsz megnyerni! Ahhoz, hogy sikeres legyél a játékban, nem szabad görcsösen ragaszkodni a győzelemhez, elég, ha az esetek többségében kerülsz ki nyertesként!

Találd meg a legjobb fogadóoldalak bónusz ajánlatait! ▶ Olvass tovább

A legegyszerűbb bankroll menedzsment stratégia a sportfogadásban

A virtuális egyenleged kezelésének menetét a végtelenségig lehet(ne) bonyolítani. A legegyszerűbb metódus, ha tartod az 5%-os fix szabályt, azaz egy játékra sem költesz többet, mint 1300 forint. Ha ezt betartod, biztos lehetsz benne, hogy könnyedén tudod majd kontrollálni a kiadásokat, és egyik hónapban sem fog mellémenni a terved.

Bankroll management 2

Egy komplexebb taktika - 80/20-as szabály

A Vilfredo Pareto olasz építészmérnökről, közgazdászról és szociológusról elnevezett Pareto-eloszlás vagy Pareto-elv egy olyan valószínűségeloszlás, amelyet a társadalmi, minőség-ellenőrzési, tudományos, geofizikai, pénzügyi kockázatokés sok más megfigyelhető jelenség leírására használnak. Eredetileg a vagyon társadalomban való megoszlásának bemutatására alkalmazták, illeszkedve ahhoz a tendenciához, hogy a vagyon nagy részét a lakosság kis része birtokolja. A Pareto-elvt, vagyis a "80-20 szabály" szerint az eredmények 80%-a az okok 20%-ának tudható be.

Ebből meríthetsz ihletet a játékstratégiád kialakításához is:

  • Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy 100 Ftkereted van az adott hónap összes játékára.
  • Tegyük fel, hogy a nyereményeket nem kapod meg azonnal, csak a következő hónapban, így biztosan legfeljebb a fenti összeggel gazdálkodhatsz.
  • A Pareto-elvet alkalmazva, azaz a 80/20-as szabály alapján a 100 Ft-od80%-át (80 Ft) tegyél fel olyan alacsony rizikójú fogadásokra, amely jelenlegi tudásod alapján a lehető legbiztosabban hozható. Figyelj arra, hogy a magasabb odds-ok nagyobb kockázatot is jelölnek, így az 1,1-1,4 között szorzókat érdemes keresned.
  • A maradék 20 Ft-odat pedig bátrabban, magasabb kockázatú játékokra is felteheted. Ez persze nem jelenti azt, hogy azokat nem érdemes átgondolnod. Óva intenénk ugyanis a vakon fogadástól. Szóba jöhetnek például az ázsiai hendikep fogadások, ahol adott gólkülönbségekre és speciális helyzetekre fogadhatsz, jelentősen magasabb szorzókkal.
  • Mi ennek az értelme? A Pareto-elvet a pénzügyi szakemberek és tőzsdeguruk is alkalmazzák azért, hogy a biztonságosabb befektetésekkel alacsony kockázat mellett érjenek el tuti, de kisebb hozamot. Emellett a maradékot pedig úgy helyezik ki, hogy kisebb összegként is nagyobb nyerés lehetőségével kecsegtessen.

A bankroll management témára vissza fogunk még térni, hiszen számtalan, jóval komplexebb megoldás és taktika is van arra, hogy hogyan maradj a pénzednél, miközben a játékra fókuszálsz és nyersz, de akkor is, ha veszítesz. A fentieket betartva mindenesetre biztos lehetsz abban, hogy korrekt nyereményeket érhetsz el.

GYIK

? Mennyi pénzzel érdemes a fogadásokat megtenni?
Ezt hívják a fogadási egységnek, amit egy adott fogadásra felteszel. Jellemzően azt javasoljuk, hogy minden tétre a teljes bankod 1–3% -át tedd fel. A konzervatív befektetőknek (vagy kezdőknek) 1% -2% -ot érdemes fogadniuk egy játékra.
? Hogyan követhetem nyomon a sportfogadásaimat?
A nyilvántartás vezetése lehet olyan egyszerű vagy részletgazdag, amennyire csak szeretnéd. Számos online eszköz / mobilalkalmazás létezik, amelyeket ingyen letölthetsz és felhasználhatsz. A fogadások nyomon követésének legalapvetőbb módja azonban az, hogy kézzel felírod őket egy jegyzetfüzetbe, de ennél egy komolyabbat ajánlanánk, hogy legalább egy Excel-fájlban vezesd a fogadásaid.
? Mennyiben térhetek el a bankroll stratégiámtól?
Ezt semmiképpen nem ajánljuk! Ha már kiválasztottál egy rendszert, amivel szeretnéd kezelni és egységesen végrehajtani a fogadásokat, akkor nem szabad attól eltérni. Ha mindenképp szeretnél egyedi vagy különleges fogadásokat tenni, akkor válaszd szét a bankodat, és vezess két külön számlát, ahol az egyik a stratégia szerint működik, a másikban pedig tetszőleges fogadásokat köthetsz.
? Honnan erednek a bankroll management technikák?
Számos olyan elv, amely segít abban, hogy sikeres legyél, az egyszerű pénzügyi stratégiákból gyökerezik. A komoly pénzügyi tanácsadók és a pénzkezelők valamilyen stratégiát alkalmaznak a beruházások során. A sportfogadás pénzkezelésének középpontjában a tőke hosszú távú növekedést elősegítő módon történő kezelésének elsajátítása és fejlesztése áll.
? Honnan tudom, hogy sikeres-e a bankroll managementem?
Ez nagyon egyszerű. Veszel egy előre meghatározott időkeretet, például 1 hónapot. Ebben az időszakban követed a stratégiád, és vezeted a fogadásaid sikerességét, a nyereményeket, bukásokat.

Ha a hónap végén több pénzed van, mint a kezdő tőkéd, akkor profitot tudtál realizálni, tehát pozitív a mérleged, és sikeres a stratégia. Ha ezt hosszú távon, tehát éves léptékben is tudod folytatni, akkor sikeres leszel.