Martingale Stratégia Sportfogadáshoz - Teljes Leírás

Aladár Kollár

Aladár Kollár

Grafika a 'Martingale-Stratégia Sportfogadáshoz - Teljes Leírás' a fickóval, akinek tablet van a kezében.

A Martingale sportfogadás stratégia egy olyan rendszer, amelyet gyakran alkalmaznak a szerencsejátékokban, sportfogadásban és kaszinó játékok során is. Az alapelve az, hogy minden egyes vesztes fogadás után a játékos megduplázza a következő fogadás összegét, hogy fedezze az előző veszteséget, és végül nyereséget érjen el.

A Martingale-stratégia elméletileg garantált győzelmet hoz hosszú távon, azonban a gyakorlatban messze nem ilyen egyszerű a helyzet. Könnyű a Martingale sportfogadást félreélrteni, és nem megfelleően alkalmazni, ami sajnos vereséghez vezet.

A Martingale rendszer megértése

A sportfogadó iskola bemutatja az egyik legismertebb stratégiát, a Martingale módszert. A Martingale-stratégia alapelve nagyon egyszerű: minden egyes vesztes fogadás után a játékos megduplázza a következő fogadás összegét annak érdekében, hogy kompenzálja az előző veszteséget és végső soron nyereséget érjen el.

Ez a stratégia arra épül, hogy bár az egyes fogadások kimenetele véletlenszerű, hosszú távon előbb-utóbb nyerni fogunk, és ez az egyetlen győzelem meghaladja az összes veszteséget.

A használatához tehát nem kell érteni a matekhoz, de persze Martingale stratégia kalkulátor is létezik, amely helyettünk is számol. Lássunk egy példát! Fogadjunk 1 egységet. Ha az első fogadás veszít, akkor elbuktunk egy egységet. Fogadjunk 2 egységet, így ha ez nyer, akkor az előző veszteséget is visszakapjuk.

Minden egyes vesztes fogadásnál megduplázzuk a tétet, így amikor a vesztes fogadások után előbb-utóbb nyerünk, akkor mindent visszakapunk, plusz még nyereményünk is lesz.

Például ruletten fogadunk 1 000 Ft-ot egy piros vagy fekete számra. Veszít, újra fogadunk, 2 000 Ft-ot. Ha nyer, a profit fedezi a veszteséget is.

A Martingale módszer a 18. századból ered, ahol Franciaországban kezdték el alkalmazni érme dobásra való fogadáshoz. A Martingale fogadás azóta széles körben használatos különböző szerencsejátékokban, beleértve a sportfogadás mellett a rulettet, a blackjacket és más kaszinójátékokat is.

A Martingale módszer hibái

A Martingale-stratégia bár elméletben biztos hosszútávú győzelmet jelent, van egy alapvető hibája, ami miatt a gyakorlatban nem biztos a győzelem. Ez a hiba abban rejlik, hogy a valóságban nincs végtelen bankroll, és akár még asztali limitek is lehetnek érvényben. A Martingale fogadás egészen addig duplázódik minden veszteség esetében, ameddig nem nyerünk.

De mi van akkor, ha már az egész bankrollt felhasználtuk, de még mindig nem nyertünk? Tegyük fel, hogy egymás után ötször is veszítünk. Tegyük fel, az első fogadásával veszített 1 egységet. Ötször veszítünk, vagyis ötször duplázzuk a tétet. Így a következő tétek fogják követni egymást: 1, 2, 4, 8, 16.

Így összesen az alap tét 31-szeresét veszítettük el, mivel minden egyes vereségnél dupláztunk. Könnyen lehet, hogy menet közben egyszerűen elfogy a pénzünk, vagy a tét limit nem enged nagyobb tétet, így nincs lehetőségünk visszaszerezni a veszteséget. Nagy az esélye annak, hogy egymás után többször is veszítünk. Lehetséges, hogy az öt vereség után a hatodik győztes fogadás lenne.

De hiába, ha nincs miből megtenni a hatodik fogadást. És mi van akkor, ha mondjuk 15 fogadást is veszítünk? Ebben az esetben is tizenötször duplázzuk a tétet. Ráadásul a vesztes fogadásodba egyre több pénz fektetsz be, egyre többet veszítesz el. A “garantált győzelem” tehát csak egy illúzió!

Ez a módszer csak akkor működhet, ha végtelen pénzünk lenne. Látni azt, ahogy egyre nagyobb veszteségeket ralizálunk, nem csak pénzügyileg, de érzelmileg is megterhelő. Ha ez a vesztes széria sokáig folytatódik, akkor ráadásul nem marad pénz,a amiből vissza lehetne szerezni a veszteséget.

A Martingale fogadás pszichológiai buktatói

grafika a 'A Martingale fogadás pszichológiai buktatói' az aggódó emberrel

A Martingale-stratégia vonzereje és az emberek hajlama a használatára sajnos több pszichológiai buktatóval és kognitív csapdával társul.

Sok szerencsejátékos hajlamos tévedni abban, hogy a játékban való részvételükkel befolyásolhatják az események kimenetelét, különösen akkor, ha egy bizonyos stratégiát alkalmaznak, mint amilyen például a Martingale sportfogadás. Ez a tévhit arra késztetheti őket, hogy azt higgyék, hogy a stratégia biztosan nyereséget hoz majd nekik, és hogy képesek irányítani a játék kimenetelét.

Az emberek általában kerülik a veszteséget, és megpróbálják visszaszerezni az elvesztett összeget. A Martingale módszer lehetőséget biztosít a veszteségek gyors helyreállítására a tét megduplázásával. Ez azonban nem biztos, hogy működni fog, hiszen előfordulhat, hogy korábban elkölti a teljes bankrollt, mint hogy nyerne.

Amikor egy játékos veszít, az kiválthatja az érzést, hogy többet kell fogadnia annak érdekében, hogy visszanyerje a veszteséget. Ez a veszteségek üldözésének nevezett pszichológiai tendencia. Ez a stratégiával csak jobban felerősödik. A Martingale stratégia alkalmazása során folyamatosan növeljük a tétet a veszteség visszaszerzése érdekében, egyre nagyobb összeggel kell fogadni, de valójában egyre nagyobb tétet veszítünk el.

A Martingale rendszer alternatívái

A Martingale-stratégia mellett számos másik stratégia is létezik, amelyek használhatóak online sportfogadáshoz és kaszinózáshoz is. Ezek közül mutatunk be néhányat a következőkben.

Értékfogadás

Az értékfogadás olyan stratégia, amelyben a fogadók olyan fogadásokat keresnek, ahol a bukméker a valószínűségeknél magasabb esélyt ad egy adott eredményre. Az értékfogadás célja, hogy a fogadó olyan eseményekre fogadjon, amelyeknél a valószínűségi modell alapján magasabb az esély a nyereségre, mint amit a bukméker nyújt.

Ha mondjuk valójában csak 1,5 lenne az esély egy esemény bekövetkeztére, de a bukméker 1,8-as odds-ot ad, akkor értékfogadásról beszélünk.

Bankroll-kezelés

A bankroll-kezelés az egyik legfontosabb tényező a hosszú távú siker érdekében a fogadások terén. Ez magában foglalja a bankroll megfelelő felosztását kisebb egységekre, és a fogadások méretének arányosítását a bankroll méretéhez képest.

Például a fogadók általában csak egy kis részét, például 1-5%-át használják fel egyetlen fogadásra. Ez megakadályozza a Martingale fogadás esetében bemutatott progresszív veszteséget.

Fedezeti fogadás

A fedezeti fogadás egy olyan stratégia, amelyben a fogadók két ellenkező eredményre tesznek online fogadást ugyanarra az eseményre annak érdekében, hogy csökkentsék a kockázatot és garantálják a nyereséget.

Ez különösen hasznos lehet olyan eseményeknél, ahol kiegyensúlyozott az esély az eredmények között. Ehhez hasonló például a patent fogadás is, ahol szintén úgy kötünk fogadásokat, hogy azok egymást biztosítsák.

Összegzés

A Martingale-stratégia célja az, hogy az előbb-utóbb bekövetkező győzelem fedezze a korábbi veszteségek költségét. Azonban ehhez a győzelemhez általában sok veszteségre van szükség, és minden veszített fogadás megduplázza a következő tétet. Így gyorsan egy veszteség spirálba juthatunk.

Ezért a Martingale fogadás összességében nem ajánlott. Fontos tájékozódni a szerencsejáték valóságáról. Azt javasoljuk olvasóinknak, hogy keressenek biztonságosabb és fenntarthatóbb fogadási módszereket. Fontos megérteni, hogy a szerencsejáték mindig kockázattal jár, és nincs olyan stratégia, amely garantáltan nyereséget biztosítana.