Lapok száma fogadás

Aladár Kollár

Aladár Kollár

A lapok számára fogadni egy különösen taktikus fogadási típus, a maga szabályaival és előnyeivel, ami megfelelő felkészüléssel igencsak kifizetődővé válthat.

number-of-cards_3

Egy átlagos fogadó szemszögéből nézve lehetetlen küldetésnek tűnhet a piros és a sárga lapok számára fogadni egy labdarúgó meccsen, pedig ez egy rendkívül profitábilis fogadási piac. A büntetőkhöz kapcsolódó fogadási piacok először a legnagyobb labdarúgó tornákon (például világbajnokságokon), kerültek a kínálatba, de ma már szinte minden meccsre elérhető ez a piac.

Egyes piacai esetében a mérkőzés végét sem megvárni ahhoz, hogy nyerhessünk.
A bukmékerek statisztikák alapján határozzák meg szorzóikat, így a legjobb, ha mi is ezek ismeretében vágunk bele. Ha jól működnek a megérzéseink, nyerő tippjeink és kellemes nyereményeink is lehetnek. A következő témákat vesszük végig:

 • A lapok számára fogadás működése
 • Fogadási tippek a lapok száma piachoz
 • A legnépszerűbb lapok száma piacok
 • További tippek és érdekességek
 • Gyakori kérdések

Hogyan is működik a lapok számára való fogadás?

A büntetőlapok számára vonatkozó fogadások alapvetően két nagy kategóriára oszthatók. Vannak a játékosokra vonatkozó fogadások, illetve csapatra történő fogadások.

Az előbbi esetén arra fogunk szorzókat kapni, hogy az egyes játékosok tekintetében milyen esélye van annak, hogy valamilyen lapot kapnak az adott mérkőzésen. A szorzók értelemszerűen nagyban függenek a pozíciótól is, hiszen egy középhátvédnek jóval nagyobb esélye van begyűjteni valamilyen lapot, mint egy támadónak. De minden esetben figyelembe kell venni az adott játékos lap-statisztikáját, pillanatnyi formáját és agresszivitását is.

A csapatokra vonatkozó fogadásoknál viszont sokkal szélesebb körű fogadási lehetőségeink vannak. Nézzük a legalapvetőbbeket!

 • A büntetőlapok száma: egy meccsen átlag 5 darab lapot osztanak ki a bírók, ami természetesen jelentősen változik ligától és országtól függően is. Ez egy nagyon egyszerű, alatta/felette jellegű piac, ahol azt kell megtippelnünk, hogy például 5,5-nél több vagy kevesebb lapot kap egy csapat az adott mérkőzésen.
 • Piros lap: értelemszerűen arra kell tippelnünk, hogy lesz-e a mérkőzés során piros lap, vagy sem.
 • Büntetőlapok száma pontokban: egyes bukmékereknél találkozhatunk azzal a megoldással, hogy nem a konkrét lapok számát kell eltalálnunk, hanem egy pontszám alá vagy fölé kell becsülnünk. Ezt a pontszámot a lapokhoz társított értékkel számítják ki.
 • Élő fogadások esetén gyakran találkozhatunk még azzal, hogy melyik csapat kapja majd a következő lapot illetve melyik csapat kapja az első lapot egy mérkőzésen. Ezek azért már kevésbé kiszámítható fogadások, tehát mindig jól mérlegeljük, hogy biztosan akarunk-e ilyen jellegű fogadási piacokkal foglalkozni.

A legjobb fogadási tippek a lapok száma piacokhoz

Hangsúlyoznunk kell, hogy a lapok számára való fogadások esetében a közvélekedéssel ellentétben lényegesen kisebb szerepet kap a szerencse, komoly felkészüléssel az egyik legprofitábilisabb fogadási piac lehet. Lássunk néhány alapvető tippet, mire kell figyelnünk, amikor ilyen fogadásba vágunk bele.

Nagyon fontos a bíró személye, így először is mindenképpen nézzük meg, hogy ki vezeti a mérkőzést. Ugyanis hiába látjuk azt, hogy egy csapat sok lapot kap átlagosan egy meccsen, ha a játékvezető statisztikája szerint nem igazán szeret lapokat osztogatni, akkor ez komoly hatással lesz a kimenetelre. Ez az információ főleg a sárga lapok számának megtippeléséhez lesz majd létfontosságú.

Nem csak az számít, hogy mennyi lapot oszt ki átlagosan, hanem még arra is érdemes odafigyelni, hogy mikor osztja ki ezt a lapot. Ugyanis sok bíró már a mérkőzések elején igyekszik egy-egy lappal megfogni a meccset, mások pedig egészen a végéig igyekeznek lapmentesen tartani azt.

Nagyon fontos dolog még a szabályok ismerete is, mármint azoknak a szabályoknak, amelyek a büntetőlapok osztására és az eltiltásokra vonatkoznak. (Általánosságban itt olvashatsz a labdarúgás fogadásáról.) Ez nagyon fontos, ugyanis sok esetben láttuk már azt, hogy egy játékos inkább bekapott egy sárga lapot egy meccsen, hogy a következő találkozón letudhassa a már a feje fölött lebegő eltiltását. Ugyanis a legtöbb bajnokságban egy bizonyos lapszám után a játékosoknak ki kell hagyniuk bizonyos számú meccset. És egy Real Madrid-játékos valószínűleg nem egy Barcelona ellen akar eltiltás miatt a kispadon ülni, tehát inkább már azzal a céllal megy fel egy korábbi meccsen, hogy sárga lapot kap és így a Barcelona előtti meccset kell csak kihagynia. Szóval nézzük meg, hogy melyik játékos hogyan áll lapok tekintetében és vár-e rá esetlegesen eltiltás egy sárga lap esetén.

number-of-cards_2

Édemes még odafigyelni a meccsek tétjeire is, különös tekintettel a speciális mérkőzésekre és rangadókra. Egyes komoly rangadók, ahol már csak a szurkolók őrjöngése miatt is keményebben, durvábban megy a játék, potenciálisan több büntetőlapot jelentenek. A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy az ősi riválisok elleni meccseken jóval több sárga és piros lap születik, mint egy átlagos ellenfél ellen. Ugyanennek az ellenkezője is igaz, tehát a bajnokság végén a bajnokcsapat utolsó meccse vagy éppen egy tét nélküli meccs már valószínűleg nem fog komoly számú lapot hozni, ezeknél ezt az irányt kell figyelembe vennünk a fogadásnál.

Hogyan fogadjunk a büntető lapok számára?

Maga a büntetőlapos fogadás teljesen úgy működik, mint bármely másik sportfogadási lehetőség a labdarúgás esetén. A legtöbb bukmékernél külön kategória alá vannak besorolva a büntetőlapok számára vonatkozó fogadások. Ide belépve láthatjuk, hogy számtalan piac érhető el ebben a témakörben, így például:

Hogyan fogadjunk a büntető lapok számára?
Mérkőzésen kiosztott büntetőlapok száma alatta/felette
Mindkét csapat kap büntetőlapot Igen/nem
Mindkét csapat 2+ büntetőlapot kap Igen/nem
Büntetőlapok hendikep 0,-1,1,2 stb.
Büntetőlapok ázsiai hendikep +0,5, -0,5 és így tovább
Első tíz perc 0,5 alatt/felett

Érdekességek

Bár az alapfeltételezés az, hogy csak az agresszív viselkedésért, játékért és durvaságért szoktak sárga lapokat és piros lapokat adni a bírók, nem csak az egyes csapatok legagresszívebb játékosai vagy éppen a hátvédek kapnak ilyen lapokat. Néhány különleges eset:

 • Egy esélytelenebb csapat kapusa jó eséllyel beleszaladhat egy időhúzásért kiosztott sárgába (főleg idegenben), ha a csapata jól áll a mérkőzésen.
 • Van néhány olyan csatár, aki szeret extravagánsan ünnepelni, így ha van esély rá, hogy gólt rúg, akkor arra is van esély, hogy túlzott ünneplésért egy sárga lap lesz a jutalma.
 • Egy csapat esetében mindig hátul maradó, védekező játékosnak van a legnagyobb esélye, hogy egy támadás megállítása során sárgalapos figyelmeztetést fog kapni.

Konklúzió

Ahogy a fenti ismertetőből is kitűnhet, a büntetőlapok száma típusú fogadások nagyon ígéretes részét jelentik a sportfogadási piacoknak. Ha elszánt focirajongók és fogadók vagyunk, megéri foglalkozni ezekkel a piacokkal. Nincs más dolgunk, csak jól megnézni a statisztikákat, a játékosok teljesítményét, a játékosok korábbi lapjait és számos egyéb részletet, majd bepróbálni első körben egy egyszerűbb fogadási formát. Ha pedig úgy érzed, ez az alapvetően statisztikán és észjátékon nyugvó fogadási típus neked való, ügyesen és taktikusan akár jókora nyereményeket is elérhetsz vele.

GYIK

? Előfordult már olyan mérkőzés, ahol nem voltak büntetőlapok?

Természetesen, csapattól, bírótól és a mérkőzés tétjétől is függ, de általában egy bajnoki szezon során több ilyen meccs is előfordul.

? Minden bukméker kínál ilyen fogadási piacokat?

Elviekben a legnagyobb bukmékerek (például a 22bet, amelyről itt írtunk bővebben) mindig kínálnak ilyen fogadási piacokat, de előfordulhat, hogy nem minden mérkőzésre. Az biztos, hogy ilyen piacokat minden mérkőzésnapon találni fogunk valamelyik kedvenc bukmékerünknél.

? Hol lehet ilyen statisztikákat találni a lapok számáról?

Több komoly, statisztikával foglalkozó oldal létezik, de ezekre sincs feltétlenül szükségünk, hiszen a nagy bukmékerek hatalmas mennyiségű statisztikával igyekeznek segíteni a fogadókat.

? Élőben is lehet fogadni lapok számára?

Igen, bár ilyenkor változhat a piacok kínálata, és egyes piacokat gyorsabban lezár a bukméker.

? Fogadhatok arra is, hogy mikor és ki kap lapot?

Ritkábban találkozhatunk ennyire speciális fogadási piaccal, de az első lap kiosztásának idejére és egyes játékosok büntetőlapjaira rendszeresen fogadhatunk.