Patent (7 fogadás)

Aladár Kollár

Aladár Kollár

patent fogadas

Ennek a cikknek a célja, hogy megismertessünk az egyik leggyakrabban használt system típusú összetett fogadási móddal, a Patent fogadással, amit a profi sportfogadók is előszeretettel alkalmaznak (leginkább az 1X2 piacon).

A Patent System 7 fogadásként is ismert szisztéma révén igen szép profitot lehet szerezni, bár tény, hogy alapesetben némiképp nagyobb anyagi befektetését igényel, mintha sima gyűjtőfogadásokkal (egy szelvényen több kötésben), vagy single betes fogadásokkal próbálnál szerencsét.

Ebben a cikkben az alábbi fő témákra fogunk kitérni:

 • A Patent fogadás magyarázata;
 • Hogyan kell ilyen típusú fogadásokat tenni online;
 • Konkrét Patent fogadási példák, táblázatok;
 • Tippek patentes fogadások megtételéhez;
 • Gyakran ismételt kérdések a Patent System 7 kapcsán.

Mit jelent tulajdonképpen a Patent system fogadás?

Mielőtt konkrét példákon keresztül bemutatnánk ennek a sokak által kedvelt system sportfogadási módszerek a működését, fontos, hogy előtte tisztázzuk az „alapokat”. A magyar sportfogadók döntő többsége a totón és a Tippmix játékon „nőtt fel”. És az is igaz, hogy sokuk még életében nem hallott a system típusú fogadásokról, vagy ha mégis, akkor keveset tudnak a használatukról. Ez nem baj, ezért vagyunk mi itt.

A Patent fogadás jelentése röviden a következőt jelenti: a játékosnak három sportesemény-kimenetelt kell kiválasztani (lehetőség szerint a háromopciós 1X2 piacról). Az, hogy milyen sporteseményeket választ, csakis rajta múlik; választhat focimeccseket, kosárlabda-mérkőzéseket, jégkorong-összecsapásokat, vagy akár többféle sportot variálva.

A Patentnél a három választott sportesemény-kimenetel nem egyetlenegy online szelvényen kerül megtételre. Mégis, a patentes fogadás csak távoli rokonságban áll a klasszikus, egy szelvényen történő, többkötéses (4-es, 5-ös, 6-os stb.) fogadási móddal. Ugyanis az esetében a játékos által kiválasztott három sportesemény-kimenetel hét darab fogadás révén kerül megtételre – ezért is hívják ezt a fogadási rendszert Patent 7 systemnek.

Amennyiben úgy döntesz, hogy kipróbálod ezt a fogadási módot, akkor az általad kiválasztott sportesemény kimenetelekből a rendszer:

 • 3 db egyes kötéses;
 • 1 db hármas kötéses;
 • valamint 3 db dupla kötéses fogadást generál az általad korábban kiválasztott kimenetelek alapján.

A Patent 7 voltaképpen a system, azaz vagyis rendszerfogadások legegyszerűbb formája. Nála sokkal nagyobb (és drágább) rendszer system fogadási csomagok is vannak, de az alapelv mindegyiknél ugyanaz.

Úgy is lehet mondani, hogy a system fogadások gyűjtő (kötés) fogadások kombinált fogadásai, vagyis fogadásonként kötésben kell eltalálnod az eredményeket, de nem kell az összes kötésnek bejönnie, hogy valamit nyerj. Hogy profittál szállsz-e ki a dologból, az elsősorban attól függ, hogy hány fogadásod jött be ez esetben az összesen hétből, illetve, hogy egy patent fogadáson belül mennyire magas odds-okkal nyertél vagy vesztettél.

Hogyan kell Patent fogadásokat tenni online?

Először is olyan bukmékert kell választanod, amelynél a kínálatban szerepelnek az ilyen system típusú fogadások. A legtöbb komoly renoméval bíró bukinál (bet365, winmasters, Unibet, Betclic, William Hill) elérhetőek a különféle rendszer fogadások.

A teendőd pedig mindössze annyi, hogy belépsz a felhasználóneveddel és a jelszavaddal a választott bukmékered oldalára, kiválasztod a megtenni kívánt három sportesemény-kimenetelt, majd a fogadószelvényen bejelölöd az összetett fogadási módok közül (általában system / rendszer / többszörös néven találhatók meg a fogadószelvényen) a Patent fogadást.

Ezután csupán meg kell adnod az egyes fogadásokhoz az alaptétet. Amennyiben például 1000 Ft-ot adsz meg alaptétként, akkor – mivel itt hét fogadás kerül megtételre – 7 x 1000 Ft = 7000 Ft össztéttel kell számolnod. A system fogadást pedig ugyanúgy küldheted játékban (élesítheted be), mint a hagyományos gyűjtő fogadásokat vagy single beteket.

Egy példa Patent típusú system fogadásra

Mivel lehetséges, hogy a fentiek első olvasatra még kissé „ködösnek” tűnhetnek, ezért az alábbiakban egy konkrét példán keresztül fogjuk bemutatni a Patent fogadási rendszer működését.

Az egyszerűség kedvéért az egyes sportesemény-kimeneteleket – azaz azt a három kimenetelt, amire fogadást kötnél – az ábécé első három betűjével fogjuk jelölni:

 • sportesemény-kimenetel: „A”;
 • sportesemény-kimenetel: „B”;
 • sportesemény-kimenetel: „C”.

Abból fogunk kiindulni, hogy az 1X2 piacon fogadsz két focimeccs, valamint egy kosárlabda-mérkőzés végkimenetelére, és az alábbi odds-ok (szorzók) fognak tartozni az általad kiválasztott egyes kimenetelekhez:

 • Az „A” focimeccs esetében a vendégcsapat győzelmére tippelsz, aminek az odds-a 4,00;
 • A „B” focimeccs esetében hazai sikerre fogadsz, aminek az odds-a: 2,00;
 • A kosárlabdameccsen pedig döntetlenre fogadsz, aminek az odds-a: 10,00.

Lássunk ezt pár táblázaton is a jobb érthetőség végett!

Induljunk ki abból, hogy nem szeretnél túl sokat kockáztatni, ezért csak 1000 Ft-os alaptéttel játszol. Ez a Patent system 7 esetében – mivel 7 db fogadás kerül egyidejűleg megkötésre – 7000 Ft összegű össztétet fog jelenteni. Az alábbiakban táblázatok révén illusztráljuk, hogy mekkora összegű nyereményekre számíthatsz a helyes tippeid arányában, a fentebb említett odds-ok és a téted függvényében.

Mint azt fentebb is írtuk a 3 db kimenetelből 3 db 1-es kötéses fogadás is megtételrekerül. Abban az esetben, ha mind a három kimenetelt eltalálod, csak az egyszerű fogadásokon keresztül az alábbi nyeremények járnak.

Sportesemény kimenetelek Alaptét x odds Elért nyeremények
A (4.00-es odds) 1000 x 4.00 4000 Ft
B (2.00-es odds) 1000 x 2.00 2000 Ft
C (10.00-es odds) 1000 x 10.00 10 000 Ft

Azaz ha mind a három kiválasztott sportesemény kimenetel bejön, akkor már a három egyszerű fogadásoddal is bőségesen megtérül a 7000 Ft-os anyagi befektetésed, mivel 16 000 – 7000 = 9000 Ft-os tiszta nyereséget könyvelhetsz el!

Nézzük meg azt is, hogy mi a helyzet a 3 db kettős kötéses fogadás (amikor két kimenetelt kell eltalálnod kötésben a nyeréshez) esetében a nyereményeket tekintve.

Sportesemény kimenetelek Alaptét x odds Elért nyeremények
A (4.00) x B (2.00) 1000 x 4.00 x 2.00 8000 Ft
B (2.00) x C (10.00) 1000 x 2.00 x 10.00 20 000 Ft
A (4.00) x C (10.00) 1000 x 4.00 x 10.00 40 000 Ft

Mint az láthatod, csak a dupla kötéses fogadásokkal (ha mindhárom kimeneteled bejön) nem kevesebb mint 68 000 Ft-os profitot realizálhatsz (1000 Ft-os alaptéttel számolva)!

Mivel ennél a példánál is abból indultunk ki, hogy mindhárom kimenetelt eltalálod, és ugyebár a 7 db fogadás egy tripla kötéset is magába foglal, ezért a példában használt odds-ok és az 1000 Ft-os alaptét alapján a 3-as kötéses fogadással 4.00 x 2.00 x 10.00 x 1000 Ft = 80 000 Ft-os nyereményt is elérhetsz Ha egy kicsit tovább matekozunk, akkor kijön, hogy a 7000 Ft-os befektetésed mind a három kimenetel eltalálása esetén 80 000 + 68 000 + 16 000) – 7000 = 164 000 – 7000 = 157 000 Ft-os hasznot hozott összességében a konyhára!

Néhány tipp a Patentes fogadáshoz

A fenti példa egy ideális eset bemutatására szolgál, amikor mind a három megtett kimenetel bejön, az egyik ráadásul egy nagyon magas odds-ú, ezáltal alacsony valószínűségű eredmény, egy kosárlabda döntetlen volt. Természetesen könnyen előfordulhat egy system fogadásnál – főként egy magas szorzós kosármeccs döntetlen esetében –, hogy az egyik tipp „elúszik”. De ha azért bejön mondjuk 2 db 1-es kötéses fogadás és 1 db 2-es kötéses fogadás és elég jók a bejött meccsek szorzói, akkor simán a nullszaldós lehetsz, sőt akár némi profitra is szert tehetsz! Ezért érdemes olyan kimeneteleket kiválasztanod (lehetőség szerint az 1X2 piacról), amelyek között legalább 2 db „biztos” tipp is van, és ezeknek a szorzói 2,00 körüliek.

Ha maradunk a fenti példa 7000 Ft-os össztétjénél és a két tuti tipped is bejön – azaz csak a harmadik meccs úszik el – akkor a 2 db 1-es kötéses fogadással (2,00 szorzóval számolva) 2000 + 2000 = 4000 Ft-os nyereményt érsz el. És mivel az egyik 2 kötéses fogadásod is nyerő lesz, akkor azzal 2.00 x 2.00 x 1000 Ft = 4000 Ft nyereményre számíthatsz. (4000 + 4000) – 7000, ami minden emberi számítás szerint is 1000 Ft-os profitot jelent.

A lényeg, ha Patentos fogadással játszol, akkor lehetőleg ne menj 2,00-es odds-ok alá. Vagy ha mégis így tennél, akkor olyan három kimenetelt válassz, amelyek szinte biztos, hogy mind be fognak jönni. Az is jó taktika lehet, ha hasonló odds-ú kimeneteleket válogatsz egymás mellé és teszel meg Patentben.

GYIK

?

Tényleg jobb egy system fogadás, mint a klasszikus több kötéses?

Igen. Ha belegondolsz, akkor például egy ötös kötéses klasszikus fogadással ugyan elvileg jókora profitot szerezhetsz, de ehhez mind az 5 db sportesemény kimenetelt el kell találnod. Viszont a Patent System 7-nél akár egy kimenetel eltalálásával is profitot érhetsz el, ha kellően magas az adott kimenetel szorzója. Igaz, a system fogadásoknál belépő tét is általában magasabb.
?

Kezdő sportfogadóknak is ajánlható ez a fogadási mód?

Igen, mivel aránylag kis összegű anyagi befektetéssel is elég szépen lehet vele profitálni, és más system fogadásokhoz (Heinz, Goliath, stb.) képest sokkal egyszerűbb.
?

Bármelyik bukmékernél van ilyen összetett fogadásra lehetőség?

A legjobb sportfogadás oldalak mindegyikénél elérhető ez a fogadási mód. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a Patent 7 az összes, Magyarországon is szolgáltatásokat nyújtó fogadóiroda kínálatában megtalálható. Ezért még mielőtt regisztrálnál egy adott bukinál, érdemes rákérdezned (pl. online chaten) az ügyfélszolgálatnál, hogy vannak-e egyszerűbb rendszerfogadások.
?

Mi van, ha csak egy meccset találok el?

Már akkor is nyersz vissza pénzt, hiszen három darab egyes szelvény is benne van a a kötésben. Ez persze nem garantálja azt, hogy profitod is lesz, csupán azt, hogy nem a teljes tétedet fogod elbukni. Persze ez függ attól is, hogy mekkora szorzó jön be. Ha például kosárlabda-döntetlent találtál el, akkor ~13-szoros szorzóra számíthatsz, de egy favorit győzelménél az 1,5-es szorzó nem fog kisegíteni.
?

Mekkora szorzókat válogassak össze?

Több variáció is szóba jöhet. Attól függ, hogy mekkora téttel akarsz játszani és mennyire biztosak a tippjeid. Választhatod, hogy csak döntetleneket vagy kicsit rizikósabb eseményeket teszel ~3-4-es szorzók körül, amivel már egy találat esetén is jól járhatsz. Vagy tehetsz kisebb 1.5-2.0 körüli oddsokat is, de akkor legalább kettő esélyes tippednek kell lennie a szelvényen, hogy valamennyi profitra legyen esélyed.