A Tippmix és a TippmixPro közötti különbség

Aladár Kollár

Aladár Kollár

4.9

Az igazat megvallva, nem csupán a külföldi kollégák számára volt első nekifutására zavarbaejtő a Tippmix és a TippmixPro közötti különbség megértése. Ugyanis annak idején – a TippmixPro indulásakor – számunkra is okozott azért némi fejtörést, hogy rájöjjünk a lényegi különbségekre. Ha te is ebben a cipőben jársz, akkor cikkünk neked szól, mivel pont arra vállalkoztunk, hogy bemutassuk, mi rejlik a nevek mögött.

Írásunkban a következőkről lesz szó:

  • Történeti kitekintés;
  • Az alapvető különbségek a Tippmix és a TippmixPro között;
  • A Tippmix előnyei és hátrányai;
  • Milyen előnyöket kínál a TippmixPro;
  • De akkor melyiket érdemes választani?

photo-1610017128786-4a25f0f7756c

Történeti kitekintés

Ami közös bennük, hogy mindkettő a sportfogadás köré szervezett lehetőség – és még mielőtt részletesen belemennénk az elemzésbe, érdemes áttekinteni, hogy hogyan jutottunk el a mai helyzetig. Azt bizonyosan tudjuk, hogy már az ókorban is gyakoriak voltak a fogadások: a céllövő versenyek, a diszkoszvetés, a gerelyhajítás, a lóversenyek, a kocsi- vagy fogathajtások, a birkózó összecsapások, vagy éppen a gladiátorok juthatnak eszünkbe az első sportfogadások kapcsán. Ugyanakkor a piac évszázadokon keresztül alkalmi szerveződésekből állt, sőt nagyon sokáig pult alatt, illegálisan történtek a megállapodások.

A magánszerveződésekből aztán szépen lassan kinőtték magukat olyan bukméker vállalkozások, amelyek a 20. században már az állam támogatásával folytatták tevékenységüket. Az évszámtól függetlenül hosszú ideje az egyik legnépszerűbb fogadási sportág a labdarúgás.

Ma az online játékosok több, mint 70%-a koncentrál a focira, melynek első hivatalos, tömeges fogadási szerveződése a Totó volt. Az Angliából elindult állami sorsjáték – melyet ma szerencsejátéknak nevezünk – az 1940-es években, a második világháború végét követően érkezett meg Magyarországra.

Azóta is töretlenül nagy népszerűségnek örvend, a rendszerváltás előtt születettek pedig még élénken emlékezhetnek a papíralapú ikszelgetés varázsára. A hazai sportfogadás sokáig korlátozódott – legalábbis a nagy tömegek szintjén – a futballmeccsekre és a lóverseny futamokra. Míg az utóbbi esetében elsősorban a helyszíni fogadásra volt lehetőség, addig a focinál széles körben terjedt el a mérkőzéseket megelőző, lottózóban leadott tippelési mód.

A hazai szerencsejáték piacot szervező, kézben tartó, és irányító vállalat a Szerencsejáték Zrt., mely 1991-ben, a rendszerváltást követően jött létre. Korai termékei között volt az 1997-es alapítású Tippmix, melyet tekinthetünk a Totó továbbfejlesztett változatának – széleskörűbb sportágkínálat és változatos fogadási lehetőségek jellemezték.

Mi a különbség a Tippmix és a TippmixPro között?

Nem csűrjük-csavarjuk tovább a szót, hiszen tudjuk, azért vagy itt, hogy megtudd, mi a különbség a Tippmix és a TippmixPro között. Nagyon röviden és leegyszerűsítve, a Szerencsejáték Zrt. által szervezett sportfogadás offline, azaz a személyes változata a Tippmix, míg az online változata a TippmixPro.

Természetesen az említetteken kívül egyéb különbségek is vannak közöttük. Azonban, ha csak röviden szeretnénk összefoglalni a lényeget, akkor a fenti állítás teljesen releváns. Nézzük, milyen további különbségek vannak a két játék között:

  • Ugyan mindkét esetben találkozunk online felülettel, azonban a Tippmix mindenképpen a személyes közbenjárásunkat igényli, míg a TippmixPro esetében a fogadásokat teljesen online módon tudjuk megtenni.
  • Azt mindenképpen érdemes tudnod, hogy mindkét rendszer mögött ugyanaz a motor működik, így tulajdonképpen akármelyik webhelyen is regisztrálsz, mindenképpen a Szerencsejáték Zrt. rendszerében kötsz ki. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a két rendszer átjárható, de azt is, hogy tulajdonképpen ugyanazt a tartalmat fogod látni – és persze ugyanazokat a szorzókat.
  • Lényeges különbség, hogy a Tippmix vásárlására az interneten keresztül nincs lehetőség, míg a TippmixPro kifejezetten erre épül. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a Tippmix rendszerében leadott fogadások összesítésre kerülnek, és játékosként egy speciális kódot kapsz, amely a szelvényedet reprezentálja. Ezzel a kóddal tudsz bemenni bármelyik lottózóba vagy szerencsejáték terminállal rendelkező üzletbe, ahol személyesen fizethetsz készpénzzel, vagy a bank- és hitelkártyád segítségével. A TippmixPro esetében a fogadások anyagi vonzatát az online, előre feltöltött egyenlegről tudod rendezni.
  • Hasonlóan alakul a kifizetések rendszere is, hiszen míg a Tippmix esetében a lottózókban tudod felvenni a nyereményed, addig a TippmixPro a virtuális egyenlegedre tölti fel az általad elért nyeremények összegét.

Nem véletlen, hogy manapság a Szerencsejáték Zrt. egyre erőteljesebben promotálja a TippmixPro rendszerét. Ugyanis feltételezhetőleg az a cég célja, hogy a jövőben a forgalom minél nagyobb hányadát terelje át az online térbe. Ez abból a szempontból is érthető, hogy bár Magyarországon még mindig sokan használják a lottózókat, a fiatalabb generáció már sokkal fogékonyabb az internetes megoldásokra. Ezért hosszútávon várható, hogy fokozatosan csökken majd a személyes jelenlétet igénylő értékesítési helyek száma.

Tegyük hozzá, hogy a szerencsejáték űzésének ilyen formája azért rendelkezik egy sajátos bájjal. Azt az érzést, amikor az ember “nyerni jöttem” felkiáltással besétál egy lottózóba, kitölt egy gépi lottót, illetve behúz néhány ikszet egy Tippmix szelvényre, kifizeti azokat – szigorúan készpénzzel –, majd kisétálva arról ábrándozik, hogy az elköltött 500 Ft-ból nem lenne rossz minimum 10 milliót megnyerni, azt bizony nem váltja ki az online sportfogadás és szerencsejáték.

A Tippmix előnyei és hátrányai

Nehéz egyértelmű előnyöket megfogalmazni egy idejétmúlt játéktechnológiával szemben, de azért teszünk rá egy kísérletet. A Tippmix lassan 24 éve áll a magyar lakosság rendelkezésre, így mindannyian jól ismerjük, megbízunk benne, ezért a hagyományőrző jellegen túl egyértelmű előnye, hogy kipróbált folyamatok mentén lehet vele játszani.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan alakították, több „ráncfelvarráson” is átesett, aminek köszönhetően egyre használhatóbbá, átláthatóbbá és könnyen kezelhetőbbé vált. Olyan helyeken is elérhető, ahol a digitális érettség még nem teszi lehetővé az internetre költözést – itt elsősorban olyan vidéki falvakra gondolunk, ahol postán szokás még manapság is feladni a Tippmixet.

A rendszer hátránya, hogy ha nincs internetes hozzáférésünk, akkor az információk korlátozottan érhetőek el, és anélkül nincs lehetőségünk például élő fogadásra sem. Ugyanakkor számunkra némiképp meglepő módon a digitalizáció folyamata csak félig-meddig ment végbe, hiszen a Tippmix honlapján továbbra sem lehet fizetni és teljes körűen elintézni a pénzügyi tranzakciókat.

Ez arra emlékeztet, mint amikor az egyik magyar állami szervezet meghirdette a digitális átállást, létrehoztak egy online formanyomtatványt, melyet azonban netes beküldés helyett ki kellett nyomtatni, aláírni, és postán beküldeni hozzájuk.

photo-1450121982620-84a745035fa8

A TippmixPro előnyei és hátrányai

A fentiekből az előnyöket már könnyedén ki lehet következtetni: a TippmixPro egy teljesen az internetre helyezett online sportfogadási felület, amely szinte valamennyi izgalmas sportágra kínál tippelési lehetőségeket, és személyes jelenlét nélkül is ki tudjuk fizetni rajta a fogadásainkat. Többféle be- és kifizetési lehetőséget biztosítanak: elérhetőek bank- és hitelkártyás fizetések, egy saját ajándékkártya, a Magyar Telekom külön e-pénztárcája, illetve a PayPal is, amely szinte egyedülálló az online sportfogadás piacán.

Ugyanis a PayPal szabályzatának megfelelően nem támogatja a szerencsejátékot, egész pontosan ahhoz kiemelten szigorú feltételrendszert támaszt, melynek a legtöbb külföldi fogadóiroda nem tud –  vagy nem akar – megfelelni. Viszont tény, hogy a TippmixPro felületén keresztül elérhető ez a fizetési megoldás is.

A rendszer hátránya a hosszadalmas, már-már „horrorisztikus” feliratkozási folyamat, amely során a megszokottnál sokkal több információt kérnek tőlünk, és ha azokat nem betű szerint a Belügyminisztérium adatbázisában tárolt adatainknak megfelelően írjuk be, akkor bizony többszöri próbálkozásra lesz szükség a teljes körű regisztrációhoz.

Sajnos a névválasztás sem annyira szerencsés, mert – bár értjük mögötte a logikát,  de – a „Pro” jelző nem elég beszédes ahhoz, hogy a játékosok vagy az érdeklődők könnyen megértsék a két lehetőség közötti különbséget.

De akkor melyiket érdemes választani?

A fentiekben kitárgyaltuk, hogy mi a különbség a Tippmix és a TippmixPro között, ezért ennél a pontnál már valószínűleg te is sejted, hogy melyiket fogjuk ajánlani. Ami biztos, hogy mindkettő magyar fejlesztés, azonban teljesen nyilvánvaló, hogy melyik a jövőbe mutató megoldás.

A Tippmix létjogosultságát pont az adja, hogy még papír alapon működik, így olyan játékosok számára is elérhető, akik nem rendelkeznek megfelelő digitális érettséggel és internet eléréssel. Ha viszont otthon vagy a neten, akkor nehéz lenne olyan érvet felhozni, amely miatt a TippmixPro helyett a „fapados” megoldást volna érdemes választanod.

A TippmixPro rendszerét összességében bátran ajánljuk, hiszen ha sikerült feliratkoznod, akkor egy jól használható, transzparens rendszert kapsz, amely az átlagos magyar játékosok minden igényét tökéletesen kielégíti – nem beszélve arról, hogy a külföldi fogadóirodákkal ellentétben államilag elfogadott magyar engedéllyel rendelkezik, így egészen biztosan nem tiltják le, azaz itt van a legnagyobb biztonságban a játékra szánt pénzed.

A TippmixPro belépés - azaz a regisztráció az Szrt. oldalán - nem jár semmilyen kötelező érvényű teendővel. Azaz akkor fogadsz, amikor csak kedved tartja - ha úgy alakul akkor naponta, de az sem baj, ha évente csupán 1-2 alkalommal. 

9 értékelés, átlag 4.9 / 5