Draw no Bet (DNB) fogadas

Aladár Kollár

Aladár Kollár

Így használd a gyakorlatban a draw no bet fogadás módszerét!

Aki fogadott valaha is, tudja, milyen az, amikor egy jónak kinéző négyes vagy ötös kötésű fogadást elveszít az ember – főleg akkor, ha a győztes szelvény egy döntetlen kimenetelen úszik el, vagy amikor a torony esélyes csapat épp akkor gondolta, hogy rossz napot fog ki. Ennek kiküszöböléséhez mutatunk most egy ismert stratégiát, ami pont ennek a jelenségnek a méregfogát veszi ki. Úgy hívják, draw no bet fogadás (vagy dnb fogadás)

A draw no bet fogadás / dnb fogadás jelentése

Egy döntetlen miatti bukó rendkívül frusztráló tud lenni. Nemcsak amiatt, mert nehéz előre látni egy „ikszes” kimenetelt, de – nagy összegű fogadás esetén – nagyobb összegű pénzek forognak kockán, amit nem szívesen dob el csak úgy az ember.

A döntetlen ugyanakkor nem egy ritka esemény. Vagyis ritkának tűnik, de egyáltalán nem az. Egy háromesélyes meccs, vagyis egy olyan találkozó esetén, ahol a szembenálló felek kiegyenlített erőviszonyokat tudnak felmutatni, az iksz rendszerint magasabb szorzót kap. Az is főként az 1X2 piacon.

Ha mondjuk előveszünk egy tipikus helyi derbit: Bayern München – Dortmund, Paris Saint-Germain – Marseille, vagy egy Real Madrid - Barcelona, ilyenkor a bukik jellemzően magasabb nyereményszorzót adnak a döntetlenre, mint bármelyik két csapat sikerére. Sokan ebben látták meg a lehetőséget, és az ilyen meccsekre specializálódtak. Ebben a cikkben kísérletet teszünk arra, hogy bemutassuk e fogadási módszer lényegét, és arra is kitérünk, hogy milyen feltételek mellett érdemes bevetni ezt a stratégiát.

Miért nem szoktak döntetlenre fogadni?

Mielőtt elárulnánk a módszer lényegét, fontos egy hozzáállásbeli kérdést is tisztázni. Sokan úgy fogadnak, hogy érzelmileg bevonódnak a tétek megtételébe, emiatt aztán olyan eseményeket tesznek meg, ahol a kedvenceikre is letesznek egy ikszet. Kedvenc csapatnak jellemzően nem kívánjuk a vesztét, igaz? A szurkolói lélektan ilyenkor arra visz, hogy ne tegyenek egy pontvesztéses (vagy kupa esetén kieséses) kimenetelre. Ilyenkor aztán sokan egy semleges meccset választanak, ahol nincs ott a „szívük választottja”. Abban az esetben viszont ki akarna döntetlent látni? Ember nem ült még le úgy meccs elé, hogy egy látványos döntetlent lásson.

A döntetlen ugyanakkor nem ritka. Az angol labdarúgó bajnokságban, azaz a Premier League-ben a 2019-2020-as szezonban például 45%-ban születtek hazai győzelmek, 24%-ban döntetlenek és 31%-ban idegenbeli győzelmek. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik mérkőzés döntetlennel végződött, ami kimondottan magas szám. Önmagában persze ez lehet félrevezető, hiszen nem minden csapatnál jönnek négyesével a döntetlenek, de jó emlékeztető arra, hogy a döntetlen igenis gyakori kimenetel.

A labdarúgásban rengeteg apró részletre lehet fogadni. A legegyszerűbb, amikor csak azt kell eldöntenünk, a pontos eredménytől függetlenül, hogy ki nyer. Ilyenkor a két csapat közül amelyik elöl van, az 1-es jelölést kapja (Home), a második a 2-est (Away), míg ha döntetlenre fogadunk, van egy X (Draw) jelölés is a középső szorzó fölött.

Szorzónak nevezzük azt az általában kéttizedes pontosságú számot, amit (ha helyesen tippeltünk), megszoroznak a feltett pénzünkkel és a kezünkbe adnak, mint nyereményt.

Így működik a dnb fogadás

A stratégia viszonylag egyszerű. Akövetkezőképp néz ki: először is kiválasztunk egy tetszőleges csapatot, amely 3-5 mérkőzés óta nem játszott döntetlent. Ezután elkezdünk az adott csapat döntetlenjére fogadni, méghozzá mindig duplázó téttel. Addig emeljük a tétet, amíg nem nyerünk, azután újra az alaptétre ugrunk vissza.

Ha tehát először az alaptét 200 Ft, majd ha nem sikerül, akkor a sort 400 Ft, 800 Ft, 1600 Ft, 3200 Ft...követi. Nyilván ez egy hüvelykujj-szabály. Van olyan, aki ezt Fibonacci-sorminta alapján számolja ki (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21...), és akad, aki mindig duplázva teszi meg a tétjeit.
dnb-fogadas-1-1024x331
A dolog lényege az, hogy az elvesztett fogadás összegét mindig meg kell támogatni akkora tétnövekménnyel, hogy egy esetleges győztes tipp már fedezze a korábban elhullajtott tétet. Ergo nem feltétlenül úgy kell egyik vagy másik módszert követni, elég csak kiszámolni, hogy egy esetleges következő fogadás mekkora alaptéttel fedezné a korábban elvesztett összeget. Éppen ezért csak akkor érdemes belekezdeni, ha tudod, hogy 8-10 alkalomra elég téttel rendelkezel. A sorozatot ugyanis nem lehet pénzhiány miatt abbahagyni, mert akkor bukod az összes addigi tétet.
Ha megvan a csapat, és elkezded a sorozatot, akkor a következő dolgok történhetnek:

 • Ha elsőre bejön a tipped – éljen, nyertél! Vissza a startmezőre egy kicsit vastagabb pénztárcával.
 • Ha elsőre nem jön be a tipp, akkor duplázod a tétet. És így folytatódik a sor.
 • Ha bejött, és egy raklapnyi pénz áll a házhoz, akkor élvezd ki a nyereményed!

Amire érdemes még figyelni, hogy olyan bajnokságot vagy csapatot válassz, amire mindig tudsz majd fogadni a DNB fogadások során. Ha mondjuk egy adott bajnoksághoz kötődsz, akkor ne válassz egy réteg bajnokságot, mert lehet, hogy az nem jelenik meg egy másik platform kínálatában.

Érdekesség még, hogy a focis döntetlenek úgy általában 2,75 és 3,40-es odds között mozognak. Ha egy átlagot kellene mondani, a 3,00 és 3,10 közé esik a piacok nyereményszorzóinak többsége. Ugyanez a hokimérkőzések esetén már picit nagyobb szorzóval van ellátva, mondjuk a skála 3,70 és 4,30 között mozog. Az átlaga is valahol 4,00 közé tehető.

Milyen szabályokat érdemes betartani draw no bet stratégiánál?

Bár a dnb stratégia nem túl bonyolult módszer, létezik néhány szabály, amit érdemes betartani. Ha jól akarod csinálni, akkor következetesnek kell lenned az alábbi szabályokban.

 • Tilos bizonyos nyereményszorzók alá menni! Csakis 2,5 vagy 2,7 feletti döntetlen szorzók és afeletti értékeket szabad megjátszani.
 • A tétet úgy kell mindig meghatározni, hogy egymás utáni duplázásban növekedjen.
 • Ha nem akarsz a duplázós tét vagy a Fibonacci-sor szerint haladni a tétek megadásakor, akkor mindig számold ki, hogy mennyi az a tétnövekmény a draw no bet fogadásnak, amit elbír egy esetleges nyereménytöbblet.
 • Soha ne hagyd abba menet közben! Kiszállni csak akkor lehet, ha nyertél. Ha időközben teszed meg, bukod az addig megrakott téteket.

Mi az előnye / hátránya a módszernek?

Előny

 • Profitábilis tud lenni, ha jól választjuk meg a csapatok körét.
 • Egyszerű koncepció.
 • Magas szorzók a döntetlenekre.

Hátrány

 • Kivételes csapatok, amelyek nem játszanak döntetlent.
 • Tartani kell a tétbefizetési sorozatot.
 • Ördögi kör, nyerésig nem szabad kiszállni.

Mire figyeljünk dnb fogadásnál?

Nyilván nem hanyagolható el, hogy a fogadásban mindig van kockázat. Kezdőként előfordulhat, hogy nincs elég fedezetedaddig, amíg az első nagy nyereményed bejön. Ezt úgy lehet kiküszöbölni a DNB fogadások esetén, ha a tét ismeretében kiszámolod, hogy a pénzed hány vesztes fogadást tud elbírni.

Vagy meg is fordíthatjuk ezt a gondolkodást. Tudod, hogy mennyi pénzt forgathatsz bele a játékba, így megállapítod, hogy mekkora lehet a tét, amit induláskor beletehetsz. Ha kevés a rendelkezésre álló pénz, akkor úgy csökkented a tétet. Ez azonban nem akadályoz meg a nagyobb nyeremények megszerzésében, hiszen a befolyó nyereményekből hamarosan megemelheted a téteket és a nyereményt is.
dnb fogadas

A döntetlenek ráadásul egy valószínűségi skálán relatíve jól követhetők. Előfordul egy csapat esetében, hogy négy, öt vagy több nem döntetlen mérkőzés is követheti egymást. Annak esélye viszont, hogy egymás után 10 mérkőzésből ne legyen legalább egy döntetlen, nagyon kicsi, mindössze 1,73% - a matematikai számítások alapján (a részletekbe most ne menjünk bele). Tehát érdemes úgy belőni az induló tétet, hogy mindenképpen finanszírozni tudj 10 fogadást. Ha így tudsz tenni, matematikailag kizárt a bukás, és busás nyeremény koronázhatja a fogadásaidat!

Összegzés

A draw no bet fogadás segítségével elég szép nyereményekre lehet szert tenni. A módszer persze nem betonbiztos, csak számol bizonyos fajta nyereség-veszteség aránnyal és a döntetlenek valószínűségi mutatójával, amit egy következetesen betartott stratégiával lehet megközelíteni.

Másfajta stratégiákhoz mérten ezt is akkor érdemes vinni, ha rendszeresen és szisztematikusan végzed. Kell hozzá egy kis tapasztalat a sportfogadás világában, és az sem árt, ha kellően objektíven tudod megállapítani a stratégiád működését. Ha az érzelmek vezérelnek, félő, hogy érzelmi alapon fogsz belenyúlni a stratégiádba, miközben a dolog lényege pontosan a hideg fejjel, következetesen végigvitt stratégia.

GYIK

? A DNB fogadás megegyezik a Döntetlen Tét visszajár fogadással?
Igen, a két fogadási típus megegyezik. Ahány sportfogadó iroda van, annyi fajta elnevezéssel találkozhatsz, de a leggyakoribb ez a két elnevezés. Mindegyiknél 2-2 opció közül választhatsz: vagy a hazai, vagy pedig a vendég csapat győzelmére fogadhatsz, és ha döntetlen van, akkor visszakapod a tétet.
? A D’Alembert stratégiával is lehet döntetlenekre fogadni?
Ez a stratégia használható döntetlenek fogadására is. A lényeg, hogy 3 körüli legyen mindig a döntetlen szorzója. Ha nagyon gyakori az adott bajnokságban a döntetlenek aránya, pl. 34-35%, akkor valószínűleg sok meccsnek 3.0 alatt lesz a szorzója, ami kevésbé magas profittal kecsegtet, de így legalább esélyesebb, hogy eltalálod a végkimenetelt.
? Melyik bajnokságnál lehet megfogadni a DNB típust?
Ez a fogadási piac független a bajnokságoktól. Ha nem valamilyen nagyon népszerűtlen eseményre szeretnél fogadni, akkor valószínűleg meg fogod találni a kínálatban. Ha nagyon egyértelmű egy eseménynél a győztes kiléte a bukméker szerint, akkor nem biztos, hogy fogadható ez a piac, egyébként nagy százalékban ott van minden futballeseménynél.
? Muszáj stratégiát használnom a DNB fogadásnál?
Semmi sem kötelező. A stratégia abban segít, hogy egy meghatározott rendszeren belül határozd meg a tétjeidet, így nem fogsz nagyon hamar lenullázódni, és lesz lehetőséged nagyon nagy mélypontból is felállni. Ha persze csak szórakozni szeretnél az sem akadály, kedvedre választhatsz mérkőzéseket és téteket, így viszont hamar kifuthatsz a rendelkezésedre álló keretből.
? Mit tegyek, ha folyamatosan csak döntetleneket fogok ki?
Akkor valószínűleg egy olyan mérkőzésválasztási szisztémát dolgoztál ki, ami inkább a döntetleneket tudja nagy arányban megtippelni. Ha ilyen helyzet áll elő, akkor érdemes lehet a döntetleneket megfogadnod. Különíts el egy kisebb összeget a döntetlenekre, és kis tétekkel kezdd el megfogadni őket, és nézd meg, hogy 50-100 tipp után, hogy áll az egyenleged.