Fogadás szögletekre

Aladár Kollár

Aladár Kollár

A sportfogadásnak többfajta iskolája létezik. De van egy olyan, kevesek által alkalmazott stratégia, ami mégis eredményesen alkalmazható, ha kiismered a trükkjeit. A neve: szöglet fogadás. De mi is jelent ez pontosan? Először érdemes feltárni a labdarúgás szabálykönyvét, ahol megállunk egy pillanatra a szögletekről szóló résznél!

Szöglet Fogadási stratégiák

A szöglet szabálykönyvi kifejezése így szól pontosan: „Szögletrúgást akkor kell ítélni, amikor a labda utoljára védőjátékost érintett, majd teljes terjedelmével akár a földön, akár a levegőben áthalad a kapuvonalon, de nem esik gól.”

A focimeccseknél tartja magát a mondás, hogy a szöglet egy fél gól. Hogy ez kitől és mikortól ered, azt egyelőre homály fedi. Mindenesetre sokat elárul arról, hogy egy szögletnek milyen értéke van a labdarúgók szemében.

Éppen ezért egy szögletnek a fogadási lehetőségek között is kiemelt jelentősége van. A szögletre fogadás egy népszerű támadási (és fogadási) eszköz, de csak a profibb stratégiával fogadók vagy az elvakult tippelők szokták rendszeresen a szelvényükre tenni. Ha jól ismered a labdarúgás csínját-bínját, és egy meccs dinamikáját is kened-vágod, akkor kialakíthatsz egy olyan módszert, amellyel folyamatosan tudsz a szögletekből hasznot előállítani.

Fogadás szögletekre

Milyen fajta szöglet stratégiák léteznek?

Most, hogy tisztáztuk az alapfogalmakat, érdemes elidőzni azon, hogy mit is jelent a szögletre fogadás, és az hogyan fordítható nyeremény-szerzésre.
Kiinduló helyzetben kétféle fogadási típust lehet megkülönböztetni. Léteznek a:

  • Meccs előtti szöglet fogadás
  • Meccs alatti szöglet fogadás

Az utóbbi értelemszerűen már az élő sportfogadáshoz kötött, míg előbbit már azelőtt meg lehet tenni, mielőtt a mérkőzés elkezdődne.

Meccs alatti szögletre fogadások

A szögletre való fogadás mögött kell, hogy legyen tapasztalat és tudás is. Kezdőként nehéz ebben a műfajban ellavírozni. Szögletekre fogadni pont olyan nehézségű, mint a pontos végeredményre tenni. Az is főleg azoknak szokott menni, akik már kellően tapasztaltak és elég magas összeggel szoktak fogadni.

Érdemes ezért mindig felmérni időben, hogy melyek azok a csapatok, amelyek uralkodnak egy adott ligában és dominálják a kicsiket. Jellemzően az erősebb csapat sokkal lendületesebb és gyakoribb támadásokat szokott intézniaz ellenfele ellen, ami szorosan összefügg a nagy szögletszámmal. Ilyen csapatok jellemzően a Manchester City Angliában, a Barcelona Spanyolországban, a Juventus Olaszországban, a Bayern München vagy a Dortmund Németországban, vagy a Paris Saint-Germain Franciaországban.

Ilyenkor érdemes megnézni, hogy mi a helyzet az állásnál. Ha adott esetben egy domináns csapat hátrányból kénytelen focizni és még tartja magát az ellenfél a 70. perc környékén, akkor a dinamika is általában arra billen, hogy a nagy csapat megpróbál egyenlíteni, nyomást gyakorol az ellenfélre. Apait-anyait beleadva rohamozza az ellenfelet, amiből aztán jönnek a szögletlehetőségek. Fontos tehát jól felismernünk, hogy merre tart a meccs sodrása!

Innentől válik érdekessé a dolog. Ezekre érdemes figyelni:

  • A meccs tartson úgy a 70. perc környékén, amikor a későbbi dinamikát meghatározza az akkori állás.
  • Lehetőség szerint két, papíron sokkal eltérőbb tűzerejű csapat találkozzon, vagyis legyen egy domináns, erős csapat egy gyengébb, védekezőbb típusú ellenféllel szemben.
  • A kiindulópont legyen az, hogy az előzetesen gyengébbnek vélt csapat vezessen egy góllal, vagy legalább döntetlen legyen az állás.

Jellemzően átlagosan a 70. perc körül a szögletek száma nyolc-kilenc körül szokott lenni. Ez persze eltérhet a játékstílustól függően, de ezt vegyük egy nagy átlagnak. Ha ebben az esetben a 0-1-es vendégcsapat-vezetés tartja magát, akkor a hazai csapat egyre inkább nyomást fog gyakorolni az ellenfélre. Minden energiájukat azért fogják mozgósítani, hogy egyenlíteni tudjanak, mi több, megfordítsák az állást, ahogy lehet. Ilyenkor pedig a védekező csapat hátrálásra van ítélve, kénytelen a rájuk zúduló passz- és beadásözönt taccsra vagy szögletre menteni.

Általában 80. perc környékén (ha megvolt a kilenc körüli addigi szögletszám), akkor a következő szögletek odds-a nagyjából 1,9 körül szokott jönni, vagyis reális esély lehet arra, hogy a meccs rendes játékideje alatt a szögletek száma összesen 10 felett lesz. Vagyis ha addig nyolc szöglet született, még kettő fog kelleni, hogy realizálódjon a tipp. Érdemes ilyenkor egy alaptétet feltenni rá.

Természetesen nem szabad ész nélkül akármire tenni, ez az első és legfontosabb szabály. De tény és való, hogy alaposabb felkészülést igényel az, ha például a mérkőzés kimenetelét szeretnéd eltalálni.

Meccs előtti szögletre fogadás

A mérkőzések előtt megtett szögletek fogadásakor talán egy hajszállal érdemesebb arra tenni, hogy a félidőre milyen szögletszámvárható. Érdemes ehhez olyan mérkőzést választani, ahol egy erősebb ellenfél egy nála jóval szerényebb képességű ellen játszik, vagy egy olyat kiszemelni, ahol nagyon magas a tét, és egyik csapat sem akar kikapni (mondjuk egy Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasz). Bármelyik is az, várható, hogy olyankor a két csapat nekiront egymásnak és már az elejétől megpróbálja átvenni az uralmat a másik felett.

Az ilyen jellegű meccseknél lehet mondjuk arra rámenni, hogy a félidőig mondjuk több szöglet születik mint mondjuk 3,5. Az ilyen esetben segíthet nekünk a statisztika. A legtöbb oldal által megadott információk alapján ki lehet szűrni, hogy egy csapat mondjuk hányszor lő kapura, vagy hány gólt rúg átlagosan egy meccsen, hogy milyen formában vagy milyen stílusú focit játszik (támadóbb, vagy védekezőbb). Ha mondjuk van egy favorit csapat, amely egy gyengébb sorozaton megy keresztül, adja magát a lehetőség, hogy most több szögletet fog benyelni!

Milyen szempontokat vehetsz még figyelembe a szögletre fogadásnál?

  • Érdemes olyan meccseket választani, amelyeknek van tétje. A barátságos vagy a bajnokság állását tekintve már irreleváns meccsek (mondjuk két középcsapat találkozója) csökkentik a hajtást. Itt nem érdekeltek a csapatok, hogy “odanyomják” az ellenfelet a másik kapujához.
  • Várd meg a meccsek végét, és csak az utolsó 10-15 percben fogadj! A hosszabbítás legtöbbször azért 3 perc körül szokott lenni, ami elég sokat számíthat a későbbiekben.
  • A +3 szöglet már nem biztos, hogy reális, amikor csak pár perc van hátra. Kettőt már érdemes lehet számításba venni.

Mi az előnye / hátránya a módszernek?

elony hatrany

Összegzés

A szöglet stratégia egy olyan módszer, ami busás hasznot tud hozni, ha megfelelően közelíted meg. A két módszer (élő vagy meccs előtti) közül érdemes inkább a meccs közbenire tenni, mert ott fordulhatnak elő a nagyobb odds-ok, és meccs közben jobban kiolvasható, milyen eredmény fog születni.

A módszer lényege a kivárás és a pontos meccsdinamika feltérképezése. Ha jól választod meg a meccseket, akkor nem is tűnik olyan nagy hókuszpóknak kiválasztani egy nyertes tippet. A lényeg, hogy mindig tartsdk rajta a kezed a meccs pulzusán, figyeld az eseményeket és a fenti módszerek és kapaszkodók segítségével próbáljmeg a jó döntéseket meghozni.

Érdemes először mondjuk kiválasztani 10 meccset, ahol csak figyeled az állást és az eseményeket, de még nem fogadsz. Ez alatt elég tapasztalatot fel lehet szedni ahhoz, hogy kitanuld a módszer lehetőségeit és buktatóit a szöglet fogadásra, hogy aztán a későbbiekben csökkentsd a hibaszázalékot és valódi tétekkel ugorhass fejest a játékba!

GYIK

? Mit jelent a több mint 4,5 szöglet?
A 4,5 felett a négy és fél feletti összesített szögletet jelenti. A Több mint 4,5 fogadás feltételezi, hogy az egész meccs alatt a házigazdák és a vendégek több mint 4,5 szögletet fognak rúgni együtt. Egyszerűbben kifejezve: a csapatoknak összesen több mint 4 szögletet kell összehozniuk. A találkozó eredménye nem számít.
? Mit jelent a legtöbb szögletes félidő?
A félidő a legtöbb szöglettel. Az egyik fogadható piac neve, ahol meg kell tippelned, hogy az adott mérkőzés melyik félidője lesz az, amelyikben a legtöbb szögletet végezik. A fogadásokat a normál játékidőben bekövetkező eseményekre rendezik. Ez magában foglalja a sérülés / megállás, ivószünet idejét, amelyet a meccs bírája a normál idő végén hozzáad.
? Mik az előnyei az over / under piacoknak?
Elsősorban az, hogy könnyen érthető a működésük. Egyszerű a képlet, hogy egy adott számnál több vagy kevesebb szöglet születik a mérkőzésen. A második, hogy könnyen testreszabható egy adott fogadás, hiszen ha úgy érzed, hogy túlbecsülted a szögletek számát, akkor bármikor lejjebb mehetsz, és közben biztonsági fogadást is tehetsz az eredeti fogadásaid ellen, így minimalizálva a veszteséget.
? Használhatom kötésben is a szöglet piacokat?
Természetesen hozzápakolhatod a meglévő szelvényed eseményeihez is. Sőt, még arra is lehetőség nyílik, hogy egy adott meccsen több piacot is megfogadj, ha az egyik a szögletfogadás. Mivel ezt függetlenül számolják az eredményt befolyásoló piacoktól, ezért akár egy gólra és szögletre szóló fogadást is tehetsz egy szelvényen.
? Hol követhetem a szögletstatisztikákat?
Mérkőzések előtti szögletstatisztikával nem sok oldal foglalkozik, de azért találni bőven ilyet is az interneten. Érdemes élőben követni a mérkőzéseket, és akkor az élő statisztikákban benne lesz, hogy melyik csapat mikor rúgta a szögleteit, így könnyen tudsz számolni a mérkőzésen bekövetkező további szögletekkel is.