Hosszútávú fogadás

Aladár Kollár

Aladár Kollár

A hosszútávú fogadások egy speciális típusát alkotják az online sportfogadás világában elterjedt fogadási módoknak. Tény, hogy hazánkban, Magyarországon jelenleg nem tartoznak a legnépszerűbb internetes fogadás fajták közé. Viszont hazánk határaitól nyugatra kifejezetten népszerűek – főként a La Manche csatorna túloldalán lévő szigetországban, Angliában. Az úgynevezett hosszú távú fogadásoknak többféle változatuk van, amelyek manapság az online bukmékerek szinte mindegyikénél a regisztrált felhasználók rendelkezésére állnak. Jelen cikkünk célja, hogy lerántsuk a leplet erről a speciális netes fogadási módról, közérthetően elmagyarázva a használatát. Cikkünkben az alábbi fő témákat fogjuk egyebek mellett alaposan „kivesézni”:

 • A hosszabb távú fogadás lényege.
 • Milyen „fajtái” vannak az hosszú távon történő fogadásnak?
 • Miként kell megtenni egy ilyen típusú fogadást.
 • Megéri fogadni ilyen módon?
 • Ajánlott bukmékerek hosszú távon történő fogadásokhoz.
 • Tippek, tanácsok.
 • Érdekességek, hatalmas nyeremények.
 • Konklúzió.
 • Gyakran ismételt kérdések (GYIK).

A hosszabb távú fogadás lényege

Az online sportfogadás irodák fogadási ajánlatának oroszlán részét a rövid távú pre-match és az élő (in-play betting) fogadások teszik ki. Viszont számos, Magyarországon is szolgáltatásokat nyújtó bukmékernél elérhetők olyan speciális fogadások is, amelyek esetében az eredményre hetekig, hónapokig, sőt extrém esetben évekig kell várni.

A fogadási paletta a hosszabb távon megtehető fogadások tekintetében igen-igen széleskörű. Ugyanis a sportesemények mellett egyéb események „kimenetelére” is lehet fogadásokat kötni. Azaz például arra, hogy ki lesz a következő pápa, ki nyer meg egy valóság show-t, vagy mondjuk egy amatőr énekesek számára megtartott tehetségkutató műsort (USA X-faktor, Got Talent, stb.).

A hosszabb távú fogadások gyakran igen jelentős profitot hozhatnak a konyhánkra. Hiszen, ha belegondolunk, akkor például a Bundesliga I. indulása előtt hónapokkal – ha kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok az előző évben – akkor bizony igen nehéz azt helyesen megtippelni, hogy melyik csapat szerzi meg a bajnoki trófeát, vagy mely csapatok fognak kiesni az adott szezon végén. És ebből adódóan a bukik magas szorzókon adják az adott fogadás kapcsán szóba jöhető kimenetel döntő többségét.

A fentiek alapján remélhetőleg sikerült elmagyaráznunk, hogy mi is pontosan a hosszú-távú fogadásoknak a lényege, de még számos hasznos információt szeretnék veled megosztani, ezért kérjük, tarts velünk, és olvass tovább!

Milyen „fajtái” vannak az hosszú távon történő fogadásnak?

Fajtái_hosszú_távú_fogadások
Az online sportfogadás világában, a hosszú távon történő fogadások esetében a fogadási típusokon rendszerint az értendő, hogy milyen jellegű eseményekre lehet fogadásokat kötni egy adott bukmékernél. Általában meglehetősen széleskörű a választék és rendszerint az alábbi fogadási fajták szinten minden sportfogadás oldalon megtalálhatók:

 • Különböző sportok ligáinál, nemzetkőzi a végső győztesre való fogadás (pl. melyik csapat nyeri meg a NBA rájátszást, melyik nemzet labdarúgó válogatottja nyeri meg a Foci EB-t, melyik játékos szerzi meg a gólkirályi címet a Bundesligában, LaLiga-ban, melyik csapat nyeri meg a konstruktőrök VB-jét a Forma 1-ben, stb.).
 • Valóság Show-okra, és egyéb TV műsorokra megtehető fogadások (pl. melyik három „játékos” jut el a Való Világ show műsor döntőjéig, melyik páros nyeri meg a Dancing with the Stars táncos szórakoztató műsort, stb.).
 • Politikai és egyéb eseményekre megtehető hosszú távú fogadási típusok (pl. melyik párt szerezi a legtöbb szavazatot a németországi választásokon, bejut-e egy adott párt a parlamentbe, ki lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke, kit választatnak meg a bíborosok közül a következő pápának a Vatikánban, stb.).

Miként kell megtenni egy ilyen típusú fogadást

A hosszú távra érvényes fogadások egy része – amelyek nem kapcsolatosak sportokkal – az online fogadóirodák webhelyein rendszerint külön, saját kategóriában vannak (pl. a 22BET estében a „Speciális”, és a „Politika” szekcióban) besorolva. A sportok esetében pedig az adott sportot kell kiválasztani a fogadási ajánlatból (pl. labdarúgás), ahol egyből fel fog tűnni, hogy mely fogadások minősülnek hosszú távbúnak (pl. Végső győztese a lengyelországi Ekstralasa 2020/21 bajnokságnak).

Ha például vetsz egy pillantást a Bwin, a Zulabet, Unibet ajánlataira a fent említett bajnokság esetében, észre fogod venni, hogy a legnagyobb esélyesnek számító csapatra alacsony szorzón lehet fogadni. Viszont azoknál a csapatoknál, amelyeknek valamivel kisebb mértékű sanszuk van a trófea elhódítására már meglehetősen magasak a szorzók (pl. a nemzetközi szinten is komoly sikereket magáénak mondható Wislaw Krakow esetében 500x-os feletti az odds).

Lényeg, ami a lényeg, a teendőd mindössze az csak, hogy kiválasztasz egy számodra megfelelő opciót (pl. hogy a Piast Gliwice nyeri meg ezt a bajnoki szezont / odds: 350-400x körüli), beállítod a fogadási online szelvényeden a neked megfelelő tétet, és ráklikkel a szelvény játékba küldésére szolgáló gombra. Természetesen több hosszú távú fogadást is meg tudsz tenni kötésben egy szelvényen. Viszont arra ügyelj, hogy az odds-ok és a tét szorzata révén generált várható nyeremény végösszege ne lépje túl az adott bukmékernél megengedett limitet. Mivel ez esetben a bukméker nem fogja engedélyezni a fogadás játékba küldését.

Megéri fogadni ilyen módon?

Ez az egyik olyan kérdés, ami a magyar sportfogadók részéről a leggyakrabban fel szokott merülni a hosszú távon megtehető fogadások kapcsán. Nos, az igazság az, hogy főként olyan esetben érdemes ezt a fogadási módot választanod, hogyha vagy egy-két tuti tipped, és meg van benned a kellő mértékű türelem is. Hiszen, ha belegondolsz egy adott bajnokság, nemzetkőzi torna több hétig, hónapokig is eltarthat. És ezen időszak alatt „áll a pénzed” a megtett fogadásban. Emellett természetesen az sem mellékes, hogy mekkora a várható nyereményed összege. Ugyanis, ha alacsony szorzós kimenetelre fogadsz szezon előtt például arra, hogy a legesélyesebb csapatok egyike (Real Madrid, Atletico Madrid, vagy mondjuk a Barcelona) nyeri meg a LaLiga-t, akkor sanszos, hogy csak alacsonyabb 10-es alatti szorzón tudod megtenni a fogadásod. És ebből kifolyólag elég komoly mértékű téttel kell játszanod ahhoz, hogy nagyobb profitot érhess el, ami viszont nem áll arányban az általad bevállalt kockázati faktorral. Amennyiben pedig olyan / eseményre / eseményekre kötsz fogadást egy adott bukmékernél, amelyeknek semmi közük a sportokhoz, akkor nagyon „otthon kell lenned a témában”, legyen szó akár egy tehetségkutató műsorról, vagy a politikáról.

Ajánlott bukmékerek hosszú távon történő fogadásokhoz

Tippek_tanácsok
Kétségtelen, hogy szinte bármelyik bukinál tudsz kötni manapság ilyen típusú fogadásokat. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy melyik fogadóiroda mellett teszed le a voksod. Ugyanis rendkívül fontos, hogy az adott operátor korrekt fogadási feltételeket nyújtson, megfelelő legyen az ügyfélszolgálata, és az sem árt, ha jókora kezdő sportfogadás bónusszal is „megdob”. Az alábbiakban három olyan bukit szeretnénk a szíves figyelmedbe ajánlani, amelyek meglátásunk szerint ideális választásnak minősülnek akkor is, ha a hosszabb távú fogadásokat favorizálod.

22Bet

A 22BET a megbízható fogadó irodák közé tartozik, és jókora kínálata van a hagyományos, „normál” fogadások mellett a hosszú távúakból is (politikai események TV-s műsorok garmada). A magyar nyelven elérhető bukinál mobil appokkal is fogadhatsz, és, ha új ügyfélként nyitsz számlát, akkor 35 000 HUF kezdőt bónuszhoz juthatsz hozzá.

bet365

A bet365-nél is magyar nyelven használhatod a desktopos és a mobil platformot is (ez utóbbihoz díjnyertes mobil sportfogadás appok is elérhetőek), és hatalmas felhozatalt találsz a sportágakkal, illetve az egyéb közéleti eseményekkel kapcsolatos hosszú távú fogadásokból. Az angliai buki szorzói igen jók ennél a speciális fogadási típusnál (is), és ha itt nyitsz számlát, olyan prémium minőségű szolgáltatásokban részesülhetsz, amelyekhez hasonlókkal csak igen kevés bukmékernél találkozhatsz.

Zulabet

Az új felhasználóinak 35 000 HUF értékű első befizetési bónuszt nyújtó Zulabet is azon operátorok táborába tartozik, amelyeket kimondottan tudunk ajánlani a hosszú távú fogadásokat előnyben részesítő magyar játékosoknak. A máltai főhadiszállású bukinál igen sok sportág ligájára tudsz ilyen típusú, speciális fogadásokat kötni. De emellett még politikai eseményekre is fogadhatsz (pl. Egyesült-Királyságbeli választások).

Tippek, tanácsok

A hosszú távon történő fogadás, ha belegondolsz, valahol egyfajta „türelem játék” is. Hiszen gyakran nagyon sokáig tart, mire megtudod, hogy nyertes vagy vesztes lett az adott fogadásod. És, ha komolyabb összeget invesztáltál bele, akkor az meglehet, hogy nem kevés stresszel jár. Hiszen, ha mondjuk arra tettél több tízezer Ft-ot, hogy a Liverpool nyeri meg ebben a szezonban is az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságot, viszont a „vörösök” (The Reds) még a szezon vége felé sem remekelnek, akkor bizony az emberben könnyen felmegy a pumpa, hiszen nagy az esélye annak, hogy elbukja a hónapokkal ezelőtt megtett fogadását. Ezzel persze nem akarjuk azt sugallni, hogy nem érdemes nagyobb összegekben fogadásokat tenni hosszú távra. Viszont azt mindképp érdemes megfontolnod, hogy ilyen fogadások esetén csakis akkora pénzösszegben fogadj, aminek az esetleges elvesztése nem okoz számodra sem mentális sem egzisztenciális problémákat.

Érdekességek, hatalmas nyeremények

HOSSZÚTÁVÚ_FOGADÁS
Tény, hogy a hosszú távra tervezett fogadásokkal (is) gigászi összegű nyereményeket lehet szerezni, ha az ember „jó helyen van jó időben”, és Fortuna is mellé áll. Az alábbiakban pár olyan eseményt szeretnék felsorolni, amelyek esetében a szerencsés fogadó megütötte a jackpotot:

William Hamilton-ra annak idején egy sportfogadó 150 000 angol font értékben tett meg egy olyan fogadást (odds 150x), aminél arra fogadott, hogy a Forma 1-es pilóta 25 éves kora előtt megnyeri a World Drivers-Championship-et. A több, mint 50 millió forint értékű nyeremény 2008-ban került kifizetésre.

Chris Kirkland-ra még az édesapja tett egy olyan fogadást 1995-ben, hogy az akkor még tinédzser srác bekerül majd az angol válogatott keretébe. Mivel a megérzése és a fiába vetett hite helyesnek bizonyult, így több tízezer fontos nyeremény könyvelhetett el.

Egy angol sportfogadó, Nick Newlife még 2003-ban arra tett meg 66x-os szorzó mellett egy fogadást 1500 font értékben, hogy a svájci születési R. Federer 2019-ben meg fogja majd szerezni a 7. Wimbledon-i tornagyőzelmét is. A tippje helyesnek bizonyult, aminek köszönhetően közel 100 000 angol fontnak megfelelő nyeremény került kifizetésre.

Konklúzió

Őszintén reméljük, hogy ebből a cikkből minden olyan információhoz hozzájutottál, amely segít számodra annak eldöntésében, hogy kipróbáld-e vagy sem ezt a speciális fogadási módot. Amennyiben az egyéb „különleges” fogadások, például a system betek (rendszer fogadások) iránt is érdeklődsz, azt tanácsoljuk, hogy olvasd el a velük kapcsolatos, részletekbe menő információkat tartalmazó egyéb cikkeinket is.

GYIK

?

Magyar sportokra is fogadhatok hosszú távon?

Igen, mivel erre adott a lehetőség számos bukméker oldalán. Ennek köszönhetően olyan speciális fogadásokat tehetsz meg, hogy például melyik csapat nyeri meg a haza NB1 bajnokságot, vagy, hogy milyen helyezést ér el a magyar labdarúgó válogatott a soron következő kontinens viadalon.
?

Hazai politikai eseményekre is lehet majd fogadni?

Az igazság az, hogy nem igazán lehetett az online bukinál eddig magyar közéleti / politikai eseményekre fogadásokat kötni. Viszont amiatt, hogy a magyar politikai az utóbbi években az EU-ban számos vita stb. tárgyát képezte, ezért nagyon valószínű, hogy a soron következő magyar parlamenti választásokra lehet majd hosszabb távon fogadásokat kötni néhány bukmékernél.
?

Van értelme több alacsony odds-os ilyen típusú fogadás megtenni?

Tény, hogy abban az esetben, ha egy szelvényen teszed meg a kiválasztott hosszú távú kimeneteleket, akkor még alacsony odds mellett is relatíve magas eredő odds jöhet ki. Viszont annak esélye, hogy egyszerre 4-5 hosszú távú fogadásod bejöjjön vajmi kevés. Ezért ajánlottabb a fogadásaidat single betek formájában megtenni.
?

Tekinthetek egyfajta tőkebefektetésként is egy ilyen fogadásra?

Valójában igen, ami különösen igaz abban az esetben, ha rendkívül nagy összeget invesztálsz bele egy ilyen speciális fogadásba. Viszont – mint ahogyan a tőzsdénél is – a nagy összegű, kétséges kimenetelű befektetések kockázata is nagy. Ezért jól gondolt át mielőtt belevágsz egy ilyen fogadásba.
?

Miért változnak gyakran az odds-ok politikai hosszú távú fogadásoknál?

Ha például a közelmúltban lezajlott amerikai elnökválasztást vesszük alapul, akkor igen sokáig úgy nézett ki, hogy a demokrata jelölt simán hozza a választást.

Viszont „menet” közben a felméréseket végző cégek sokszor egymásnak ellentmondó „jóslatokat” tettek közzé, amiket természetesen a bukmékerek odds mesterei is figyelembe vettek.

Politikai eseményeknél rendszerint azok közeledtével számíthatsz arra, hogy az esélyek (odds-ok) relatíve gyorsan módosulnak – főként olyankor, ha például egy parlamenti választásnál többesélyes, hogy mely pártok alakíthatnak koalíciót, vagy szerzik meg a parlamenti többséget.