Over/Under fogadás

Aladár Kollár

Aladár Kollár

5

A futball és egyéb sportok rajongóinagy százalékban a mérkőzés végkimenetelére fogadnak. Ez azonban gyakran egy késői győztes vagy egyenlítő gól miatt veszendőbe megy. Hiába állja a sarat a fogadásod 80-90 percig, ha a végén egy pár másodperces eseménysorozat tönkreteszi.

Ennek kiküszöbölésére lehet egy megoldás a gólszámra tett un over/under fogadás. Ezek többek között azért is jók, mert velük függetlenné teheted magad a meccs eredményétől, illetve a sportágaktól. Tekintsd át velünk, hogy milyen előnyeid származhatnak abból, ha gólokra fogadsz, és ehhez milyen fontos tudnivalókat kell számításba venned. Ha szeretnél elmélyülni a témában, akkor mindenképp ajánljuk e cikkünk végigolvasását!

over under fogadas

Mi is az az alatt/felett fogadás?

Az over/under rendkívül népszerű fogadási piac, melyet szinte minden gólra játszottsportnál megtalálsz. Értelemszerűen olyan gólszámokra fogadhatsz, melyek nagy átlagban jellemzik az adott sportágat. Példának okáért a labdarúgásnál már akár 0,5 gól fölé is tippelhetsz, hiszen nem túl ritka a 0-0-ás végeredmény. Míg ugyanez az eredmény elég érdekes lenne egy kézilabda-mérkőzésen. Persze ott is vannak ilyen piacok, csak mondjuk 58,5 gól fölé vagy alá. A 0,5 gól azért van így meghatározva, mert így csak két opciót lehet választani. Tehát vagy az adott gólszám fölött esnek a gólok, vagy az alatt, mivel egy mérkőzésen nincs olyan, hogy 0,5 gól.

Ezt a piacot számos sportágban kipróbálhatod, legyen szó jégkorongról, kézilabdáról, vízilabdáról, labdarúgásról vagy kosárlabdáról. Nem csak a teljes játékidőre vonatkozóan, hanem akár félidőkre, harmadokra vagy negyedekre is találhatsz odds-okat. Sőt, akár arra is fogadhatsz under/over fogadásnál, hogy az adott csapat meddig jut a góllövésben egy adott meccsen vagy a félidőben.

Néhány általános felett / alatt piac:

 • mérkőzés gólok fölött / alatt,
 • hazai csapat teljes játékidő alatt / felett,
 • vendégcsapat első félidő fölött / alatt,
 • első félidő fölött / alatt.

Ha már kialakult, hogy melyik sportág mérkőzéseihez értesz a legjobban, akkor ezután érdemes kiválogatni a bajnokságokat is. Attól függően, hogy “fölött” vagy “alatt” piacokra szeretnél fogadni, meg kell nézned egy bajnokság átlagos gólszámát. Ez az egyik legalapvetőbb paraméter, amely információt ad az adott bajnokság stílusáról. Értelemszerűen ha kevés gólra akarsz fogadni, akkor olyan bajnokságok kellenek, ahol kevesebb gól esik, és ugyanez fordítva. Az általános bevezető után nézd meg, hogy pontosan mire kell figyelned az over vagy az under piacok kapcsán.

Megbízható bukmékerek agárfogadáshoz

 1. 1

  Sportaza

  9 / 10

  100% Kezdő bónusz 35 000 Ft-ig + 4000 Ft freebet

  18+ F. Feltételek érvényesek, BeGambleAware.org

 2. 2

  1BET

  8.8 / 10

  100%-os bónusz akár 40.000 HUF értékig

  18+ F. Feltételek érvényesek, BeGambleAware.org

 3. 3

  Powbet

  8.1 / 10

  Sport bónusz 35,000 HUF

  18+ F. Feltételek érvényesek, BeGambleAware.org

 4. 4

  SpinBetter

  7.9 / 10

  ÜDVÖZLŐ BÓNUSZ 130%-os sportfogadási bónusz 49,317 HUF promóciós kóddal MIGHTYTIPS

  18+ F. Feltételek érvényesek, BeGambleAware.org

 5. 5

  Lunubet

  7.9 / 10

  100% bónusz akár €150

  18+ F. Feltételek érvényesek, BeGambleAware.org

Nézzük meg részletesen az over fogadás tudnivalóit!

Ha a “fölött” piacokat szeretnéd kihasználni, akkor meg kell határoznod egy gólszámot, ami fölötti mérkőzéseket tudsz kiválasztani. Egy gyakori piac például a 2,5 gól fölé, ha labdarúgásról van szó. Ez egy markáns választóvonal a statisztikákat nézve, hiszen a legtöbb bajnokságban 2,5 körül van az átlag gólszám. Persze ez bajnokságonként változik, így mindenhol egyedi lehet ez az érték, és ennek megfelelően a piac oddsai is változhatnak. Amennyiben több gól esik átlagban, úgy a 2,5 fölé oddsai alacsonyabbak lesznek, míg fordított esetben magasabbak.

Mikor fogadj ilyen eseményekre?

Általában akkor érdemes egy “fölött” piacot választani, amikor könnyű kiszámítani, hogy magas gólszámú mérkőzés várható. Ha mindkét csapat támadó jellegű, és szeretik szórni a gólokatvagy kosarakat, akkor érdemes megfontolni az over piacokat. Nem csak a sok gól számít, hanem az is, hogy ezt a várakozásoknak megfelelően teszik-e. Ha csak véletlenszerűen fordulnak elő a sokgólos mérkőzések, függetlenül attól, hogy milyen csapatok küzdenek egymással, akkor nehéz a tippelés. Érdemes megnézni külön a csapatok hazai és vendég statisztikáit is, mivel ezek többet elárulnak, mint az összesített statisztikák.

Továbbá érdemes szem előtt tartani a labdarúgó-eseményeknél, hogy milyen időjárás lesz a mérkőzés során. Egy heves esőzés vagy hóesés döntően befolyásolhatja a mérkőzést. Fontos az aktuális forma is. Ellenőrizd, hogy a legutóbbi mérkőzéseken is hozta-e mind a két csapat azt a gólátlag-statisztikát, mint amit elvársz tőlük. Vedd figyelembe, hogy milyen fontos az adott mérkőzés a két csapat számára. Kell e valamelyiknek a győzelem? Mit szoktak egymással játszani? Esetleg rangadóról van-e szó?

Az over előnyei?

A legnagyobb előnye a piacnak, hogy rengeteg esemény közül tudsz választani. Ez egy nagyon népszerű piac, így a kevésbé felkapott ligák mérkőzéseinél is megtalálhatod. A legtöbb csapatsportban a találata cél, így egy olyan eseményre fogadsz, ami tulajdonképpen a játék célja.

over under

Egy népszerű esemény lesz a tipped alapja, melyet csak a megfelelő mérkőzések kiválasztásával kell kombinálni. Számtalan remek statisztika áll rendelkezésedre, melyekből elég jól ki lehetválasztani, hogy melyek lesznek számodra az esélyes mérkőzések.

Az over hátrányai

Sajnos a statisztikák nem mindig hozzák azt az eredményt, amit sugallnak. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő precizitással válassz mérkőzést, és kalkuláld be a bukást is. Sokszor a mérkőzések utolsó perceiben szakad ki a gólzsák, vagy rázzák meg magukat a csapatok. Ilyenkor sokáig negatívban állhat az adott piac, és csak a meccs végén alakulnak úgy a dolgok, ahogy szeretnéd. Ha a korai kifizetési opcióval szeretnél élni, akkor az ilyen meccsek nem lesznek a kedvenceid.

Az under fogadás sem elhanyagolható!

Értelemszerűen a sokgólos bajnokságok és mérkőzések ellentéteként találhatsz kevésbé gólgazdag eseményeket is. Ha inkább arra tippelnél, hogy mely mérkőzések lesznek bizonyos gólszám alatt, akkor a defenzív csapatok meccseit kell keresni. Pontosabban azokét, akik nem szórják meg az ellenfelet, des akik jellemzően nem is kapnak sokat.

A várható odds-ok persze mindig a választóvonalon lesznek meghúzva, tehát ott lesznek közepesek, 1,80 - 2,00 körüliek, ahol az átlag a várható gólszám van. Ha esélyesebb például egy alacsonyabb gólszám, akkor a 1,5 gól fölött / alatt piacnál lesznek a választó odds-ok. Egy magasabb gólszámú meccsnél pedig 2,5 körül. Ha találsz egy magas gólszámú bajnokságban két olyan csapatot, akik kevés góllal büszkélkednek, akkor ott jó szorzók lesznek az under fogadásokra.

Az under előnyei

Kis gólszámú bajnokságoknál és csapatoknál jól működhet a stratégia, ha valóban hozzák is az elvárható eredményt. Előnye, hogy kiválaszthatsz olyan csapatokat, melyek elég defenzívek, és csak a meccsek második felében jutnak el a gólszerzéshez. Ekkor a mérkőzés előtt már megjátszott under fogadásod a kezdő sípszó után rögtön elkezdi termelni a profitot, amíg kevés gól esik. Így akár egy fél óra után is ki tudsz szállni annyival, amennyivel szeretnél!

Az under hátrányai

Egy korai gól vagy a mérkőzések korai szakaszaiban történő gólváltás viszont sokat elronthat. Ilyenkor kockáztatnod kell, hogy a mérkőzés végéig kivársz, mert úgy sejted, hogy nem lesz gól. Ekkor érhetsz csak el profitot, viszont sokáig nyitva hagyod a bukás lehetőségét, mert ha további gólok esnek, akkor valószínűleg bukod a téted.

Különbség a fogadások alatt és felett

OVER under fogadasEddig többnyire a foci mintájára mutattunk be példákat az alatt / felett fogadásra, de ezek a piacok népszerűek más sportágak esetében is. A focinál a 2,5 gólnál volt meghúzva a határvonal, tehát ehhezaz átlag gólszámhoz vannak viszonyítva a piacok.

A határvonal az a pont, ahol a mérkőzések egyik fele gólszámban alá esik, míg másik fele fölé. A jégkorongnál ez a gólszám 6,5-nél van meghatározva. Tehát ez az a gólszám, ahol nehezen választhatók szét a mérkőzések, és ennél oszlik meg egységesen a mérkőzések száma. Az amerikai futballnál magasabban van meghúzva ez a mérce, hiszen itt több gól esik. Továbbá itt a csapatok stílusát vizsgálva sokkal jobban belőhetőeka gólszámok.

Foglaljuk össze alatt/felett stratégia

A fogadás over / under egy egészen különleges piac, amely számos sportnál profitábilis lehet! Ehhez viszont fel kell mérned az adott sportágak sajátosságait, ezután a bajnokságokét, majd a küzdő felekét. Ha minden elérhető információt sikerült analizálnod és a megfelelő következtetéseket levonnod, még akkor sem lehetsz biztos a dolgodban, de előrébb jársz majd, mint az átlag sportfogadó!

Minden esetben végezd el a szükséges elemzéseket, hogy teljes kontroll alatt tudd tartani a fogadásaid. A felett/alatt fogadásoknál olyan piacra tekinthetsz be, mellyel rengeteg mérkőzést tudsz górcső alá venni. A kérdés már csak az, hogy a fent megadott szempontok alapján ki tudod-e választani a számodra megfelelőbb piacokat, és hogy az ezekre adott tippjeidképesek-e profitot termelni.

GYIK

?

Élőben is lehet fogadni alatt/fölött piacokat?

Természetesen az élő fogadásoknál is gyakori piac az alatt/fölött. Attól függően, hogy már mennyi gól esett az adott mérkőzésen, változnak ezek a piacok. Ha például 1-1 az aktuális eredmény egy focimeccsen, akkor értelemszerűen csak a 2,5 és annál nagyobb piacokat fogadhatod meg alá vagy fölé.
?

Mi történik, ha az alatt/fölött piac pontosan egyezik?

Ha a végeredmény pontosan az a szám, ami a fogadott piacon van, akkor push van, azaz az eredeti tétet visszaosztják. Ez régebben volt jellemző, illetve az ázsiai piacoknál lehet ilyen opció. Ezt egyébként úgy védik ki, hogy nem egész gólszámot adnak meg, tehát pl. 2.5 alá/fölé, ami nem lehetséges, így biztosan kiértékelődik a piac, és biztosan vagy nyertes vagy vesztes lesz a tipped.
?

Melyik a jobb, fölé vagy alá tippelni?

Ez igazából attól függ, hogy milyen bajnokságra vagy milyen csapatok mérkőzésére szeretnél fogadni. Ha egy gólgazdag bajnokságot választasz, akkor érdemesebb a fölött piacokat vizsgálnod, míg a gólszegény bajnokságok esetén az alatt piacokat érdemes megkeresned. Szóval nem lehet különbséget tenni, hogy melyik a jobb, mindig az aktuális mérkőzést kell ebben a tekintetben vizsgálni.
?

Melyik sportot válasszam a fölött/alatt fogadáshoz?

Attól függ, hogy melyik sportágat ismered a legjobban. A fogadási piacokat érdemes az alapján kiválasztani, hogy melyik sportról tudod a legtöbbet, és melyik statisztikáit tudod értelmezni a legkönnyebben. A fogadási piacokat a fölött/alatt esetében sportágra specifikusan határozzák meg, ezért nem univerzálisan kell a piacokat vizsgálni, hanem a sportágakon belül.
?

Hol tudok fogadni fölött/alatt piacokra?

Tulajdonképpen bármely online fogadóirodánál megtalálod ezeket a piacokat. Függetlenül attól, hogy mely sportágat szemelted ki magadnak, meg fogod találni a kívánt piacokat. Válogathatsz labdarúgás, kosárlabda, jégkorong, de akár tenisz fölött / alatt fogadások között is. Fogadj ott, ahol a kívánt sportnál a legnagyobb szorzókat kínálja az adott operátor.

1 értékelés, átlag 5 / 5