Mi az a Spread fogadás

Aladár Kollár

Aladár Kollár

5

Manapság a hagyományos fogadási módok mellett sok más egyéb, speciális fogadási típust is rendszeresen alkalmaznak a játékosok az online sportfogadás világában. Ezen különleges fogadási módok egyike a spread, amit ebben a cikkben egyszerűen és érthetően, példákkal illusztrálva mutatunk be.

A magyarázatok mellett természetesen hasznos tanácsokkal, illetve tippekkel is igyekszünk szolgálni. Egyebek mellett kitérünk arra is, hogy a spread fogadások használata mely sportágaknál a leginkább jövedelmező.

A spread fogadási mód lényeg röviden, tömören

Napjainkban egyre gyakrabban lehet találkozni a spread kifejezéssel az online sportfogadással kapcsolatban. Ám sokan vannak, akik egyáltalán nincsenek tisztában a valódi jelentésével, vagy félreértelmezik azt, ezért úgy véljük, nem árt, ha már a cikkünk elején tisztázzuk az alapfogalmakat.

A spread gyakorlatilag nem más, mint a világszerte igen népszerű ázsiai hendikep fogadásnak az amerikai változata. A spreades fogadásoknak kétféle típusa van: az egyik az úgynevezett „pluszos”, míg a másik a „mínuszos”. Az online fogadóirodáknál a spreades fogadások rendszerint nem egész számokban vannak megadva.

Vegyünk egy NBA-s kosárlabdameccset alapul, amelyen például a Chicago Bulls csapata méri össze az erejét a Houston Rockets-cel. A bukméker az első negyedre való fogadás esetében -4.5-ös hendikep értéket állapít meg a Chicago Bulls-szal szemben. Mivel a kosárlabdát pontokra játsszák, ez azt jelenti, hogy akkor lesz nyertes a fogadás (amennyiben erre az opcióra teszünk), hogyha a Bulls legalább 5 ponttal megnyeri az adott negyedet, mivel -4.5 pontos hátrányból indul.

spread fogadas

Ugyanakkor ha ennél a piacnál a Houston Rockets javára a spread pluszos, pl. +5.5, akkor a csapat 55 pontos előnnyel indul az adott negyedben. Amennyiben erre az opcióra teszel (+5.5), még abban az esetben is nyertes lesz a fogadásod (az 5.5 pontos hendikep miatt), ha a Bulls ugyan megnyeri az adott negyedet, de az előnye 6 pontnál kevesebb.

Amennyiben a spread fogadásnál egész értékek kerülnek megállapításra, akkor – mivel ez az ázsiai hendikep amerikai verziója – döntetlen eredmény esetében a tétet a fogadóirodák rendszerint teljes egészében visszatérítik a felhasználónak. Azaz például egy focimeccsnél, ahol mondjuk a -1.0-es opcióra fogadsz, és a megtett csapat egy góllal nyer, az egész értékes spread hendikep miatt az eredmény 0:0 (döntetlen lesz), így a téted visszajár. Ha a -1.0-es opcióra fogadsz pl. a végkimenetel piacon, és a megtett csapat két góllal hozza az adott meccset, akkora a hendikepes fogadásod nyertes lesz.

Point Spread, Puck Line, Run Line – speciális hendikepes piacok

Amennyiben amerikai sportokra fogadsz, akkor a fenti kifejezésekkel is egész biztosan találkozni fogsz – az olyan bukiknál egészen biztosan, amelyek nem kínálnak magyar nyelvű kezelőfelületet. Ezért pár szó erejéig a fenti kifejezésekre is szeretnénk rövid magyarázattal szolgálni.

point spread

A point spread az amerikai sportok esetében a kosárlabdára és az amerikai focira értendő (mivel ezt a két sportot pontokra játsszák). A puck line-nal a jéghoki meccsekre való fogadások, míg a run line-nal a baseballmeccsekre való fogadások kapcsán lehet találkozni. Mindez első olvasatra kissé zavarba ejtő lehet, de azért nem olyan vészes, hiszen bár a kifejezések eltérők, de minden esetben hendikepes fogadást takarnak.

Hogyan tegyek meg egy spread fogadást?

Egy ilyen típusú fogadásnak a megtétele semmivel sem bonyolultabb, mint például egy háromopciós piacon fogadnál egy kézilabdameccs normál játékidős végkimenetelére. Az alábbiakban pár mondatban leírjuk, hogy miként kell spread fogadásokat kötni online.

 • Jelentkezz be annak a fogadóirodának a felületére, amelynél számlával rendelkezel. Amennyiben még nem döntötted el, hogy melyik szolgáltatótt választod, érdemes elolvasnod a pártatlanbukméker ismertetőinket, amelyeket a „Sportfogadó Oldalak” menüponton keresztül tudsz elérni. De a honlapunk címlapján is megtalálod a legjobb fogadóirodák listáját.
 • Az adott sportfogadási szolgáltató oldalára történő belépést követően töltsed fel némi pénzzel az egyenleged (amennyiben nem lenne rajta elegendő anyagi keret fogadások kötéséhez);
 • Válaszd ki azt a sportot (például kosárlabda), amelyre fogadni kívánsz, azon belül a ligát (pl. spanyol bajnokság), majd ezt követően a meccs nevére kattintva a spreades piacot (hendikep);
 • Ha ezzel is megvagy, akkor már csak a számodra megfelelő spreades fogadás opciót (pluszos vagy mínuszos) kell megjelölnöd;
 • A fogadásod felkerül az online fogadási szelvényedre, amit azt követően tudsz aktiválni, hogy előzetesen megadtad a tétet is.

Bizonyos sportágaknál (pl. amerikai foci, labdarúgás, kosárlabda, jégkorong) in-play (élő) bettingnél is elérhető ez a fogadási piac. Így akár élő fogadásokat is tudsz tenni, miközben az adott sportesemény történéseit figyelemmel követed (abban az esetben, ha a live streaming funkciót / szolgáltatást támogatja az adott bukméker.

Megbízható bukmékerek agárfogadáshoz

 1. 1

  1BET

  9 / 10

  100%-os bónusz akár 40.000 HUF értékig

  18+ F. Feltételek érvényesek, BeGambleAware.org

 2. 2

  Wazamba

  8.5 / 10

  Sport bónusz 35,000 Ft + 4,000 Ft Free Bet

  18+ F. Feltételek érvényesek, BeGambleAware.org

 3. 3

  Powbet

  8.1 / 10

  Sport bónusz 35,000 HUF

  18+ F. Feltételek érvényesek, BeGambleAware.org

 4. 4

  Excitewin

  8 / 10

  Sport bónusz 35,000 HUF

  18+ F. Feltételek érvényesek, BeGambleAware.org

 5. 5

  Bankonbet

  7.9 / 10

  100% bónusz akár 150.000 HUF

  18+ F. Feltételek érvényesek, BeGambleAware.org

Tippek spreades fogadásokhoz

Bármilyen csapatsportról legyen is szó (amelynél elérhető a spread fogadási piac), a hazai pálya előnye mindig nagyon sokat nyom a latban, hiszen az otthoni környezetben játszó csapat bizton számíthat a nagy létszámban jelenlévő szurkolói támogatására. Ebből adódóan az olyan esetekben, amikor rangadó jellegű mérkőzés van – azaz két, közel egyforma játékerőt képviselő gárda csap össze egymással – megéri nagyobb értékű pluszos vagy mínuszos spread-et is „bevállalni” (pl. kosárlabdánál). Ugyanis gyakran előfordul, hogy a hazai pálya előnyét kihasználva, az otthon játszó csapat rendesen megszórja az ellenfelét (persze azért az aktuális formát is érdemes figyelembe venni).

tippek

A spreades fogadásoknál a pontok / gólok mellett érdemes más fogadási lehetőségeket is számításba venni. Például egy focimeccsnél a szögletek számát, a sárga lapok, a szabadrúgások számát, satöbbi. Olyan esetben, ha hendikeppel fogadhatsz egy bukinál például a szabadrúgások számára, és tisztában vagy vele (a statisztikai adatok alapján), hogy az „A” csapat játékosai rendkívül sokat szabálytalankodnak, míg a „B” csapat játékosai sokkal sportszerűbben játszanak, akkor igen magas szorzón fogadva lehet komoly profitot szerezni!

GYIK

?

Az NBA alapszakaszban vagy rájátszásban jobb a point spread fogadás?

Igaz, hogy a rájátszás meccsei izgalmasabbak és rendszerint érdekes fordulatokban bővelkedőbbek, mint az alapszakaszé, viszont a point spread betting esetében ennek nincs igazából jelentősége. Ezért a bajnokság mindkét szakaszában érdemes használni ezt a fogadási módot.
?

Érdemes több fogadóirodánál is számlát nyitnom spread fogadásokhoz?

Mindenféleképpen ajánlott több vasat tartanod a tűzben, azaz több bukmékernél is számlát nyitnod, mivel az egyes sportesemények esetében a spread odds-ok fogadóirodánként jelentős mértékben eltérhetnek egymástól, és minél magasabb szorzón tudsz fogadni (alacsony margin mellett), annál nagyobb profitra tehetsz szert!
?

Bevállaljam azt a spreades fogadást, amelynél kicsi az esélye a tippnek?

Amennyiben system típusú fogadást kötsz, és nagy profitra hajtasz, akkor „jokerként” egy ilyen kimenetelt is nyugodtan betehetsz, hiszen ha nem is jön be, akkor sem leszel mínuszos (abban az esetben, ha a többi tipped nem úszik el).
?

Kötésben is érdemes így fogadni?

Természetesen több eseményt is megtehetsz egy szelvényen kötésben, ezt a fogadási módot használva. Ilyenkor az eredő odds rendkívül magas lehet, de nem érdemes azért túl sokat kockáztatni, és 5-ös / 6-os kötés fölé menni.
?

A single betes hendikep fogadásnak van értelme?

Igen van, és elég szép nyereséget lehet vele elérni. Viszont mivel egy ilyen fogadásnál csupán egyetlen kimenetelt (opciót) teszel meg, ezért komolyabb nyereményt csak akkor érhetsz el, ha több pénzt kockáztatsz.

1 értékelés, átlag 5 / 5