Canadian (26 fogadás)

Aladár Kollár

Aladár Kollár

A külföldi fogadóoldalak látogatói előbb-utóbb találkozni fognak olyan egzotikus hangzású ajánlatokkal, mint a System Canadian, a Super Yankee, vagy a Lucky 31. A példaként soroltak mind rendszer fogadások, amik egymástól nem sokban különböznek, sőt, a hangzatos fantázianevek gyakran egy és ugyanazt az ajánlatot jelentik.

A Canadian és a hozzá hasonló “full cover” fogadási konstrukciók a szélesebb körben ismert kombinált és a gyűjtőfogadásoknál egy fokkal komplexebbek.
Ebben a cikkben részletesen:

 • elmagyarázzuk a Canadian 26 lényegét;
 • illusztráljuk ezt néhány példával is;
 • bemutatjuk, hogy hogyan kell Canadiant és hasonló rendszer fogadásokat megtenni;
 • adunk még néhány hasznos tippet, mielőtt belevágnál;
 • foglalkozunk a téma gyakori kérdéseivel is.

De mégis mi ez a Canadian?

És itt meg is állunk egy pillanatra, hogy tisztázzuk, mi az a rendszer fogadás. Ugye milyen bosszantó tud lenni, ha egy fogalmat egy másikkal magyaráznak? Kis türelmet kérünk, mindjárt egyértelmű lesz. Tehát egy kombi fogadásnál a szelvényeden több eseményt vagy kimenetelt is megteszel, de ezek nincsenek a nyeréshez összekötve, vagyis nem kell az összeset eltalálnod, hogy nyerjél.

De a Canadian fogadás mint rendszer fogadás legalább ennyire közeli rokonságban van a gyűjtő- (kötés vagy angolosan “acca”) fogadásokkal, ahol a szelvényeden szereplő összes eseményt/kimenetelt jól kell megtippelned ahhoz, hogy kapj valamit.

Nos, a bevezetőben beharangozott, hangzatos nevű rendszer fogadások nagyon hasonlóképpen állnak össze abból a szempontból, hogy miután Te kiválasztottál egy meghatározott számú eseményt/kimenetelt, a rendszer automatikusan létrehozza a választásaidnak az összes lehetséges kombinációját kötésben. Viszont a nyeréshez nem kell minden egyes kimenetelt eltalálnod (hibapontos kötés)! A Canadian és a többi így párosítja a két összetett fogadástípust.

Hogyan lesz öt fogadásból 26?

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Jelöljük a számodra kedvező kimeneteleket az ábécé betűivel. Mivel ez egy Canadian, ezért 5 azaz öt kimenetelt teszel meg: ezek legyenek most: A B C D E.

Ilyenkor a rendszer elkezd a tippjeidből gyűjtőfogadásokat generálni, annyit, ami matematikailag, ismétlések nélkül csak lehetséges. Vagyis a Canadianben létrehoz 10 kettes kötést (A&B, A&C, A&D, A&E, B&C...és így tovább), 10 hármast (A&B&C, A&C&D, A&C&E…), öt négyest (A&B&C&D, A&C&D&E…), és egy ötöst (A&B&C&D&E). Ez összesen 26 fogadás kötésben, innen jön a neve is. Vagyis öt tippel, a Canadian fogadást választva 26 gyűjtő fogadást kötsz meg egy szelvényen.

 • Kettes kötések: 10
 • Hármas kötések: 10
 • Négyes kötések: 4
 • Ötös kötés: 1

Ha olyan ajánlattal találkozol, más néven, ahol az általad megtett események/kimenetelek száma is magasabb, ott a kombinációk, vagyis a rendszerben megtett fogadások száma is nagyobb lesz. Az úgynevezett Goliath például nyolc tipből rak össze neked nem kevesebb mint 247 fogadást! Csak bírd tőkével...

Mi kell a nyeréshez a System Canadian fogadásnál?

A Canadian azt köti ki, hogy a nyeréshez az ötből legalább kettő tippednek be kell jönnie. Ez most legyen az A és B tipped, a példa kedvéért ők jöttek be (a C, D és E most bukó).

Apropó, tét. Azért említettük az elején a system fogadások magasabb belépőjét, mert itt egy alaptétet teszel meg, a leteendő össztéted pedig az összes fogadások számának szorzata lesz az alaptéttel. Legyen az alaptét (stake) 1000 Ft. Ha tehát 1000 Ft-os téttel indulsz, 26 X 1000 = 26 000 Ft-ot kockáztatsz majd, ami azért nem jelentéktelen összeg.

Egy kis matek - Mikor és mennyit nyerünk?

Ilyenkor a rendszer végigfut rajta, hogy ez a két jól megtippelt kimenetel (ami egy kettes kötés fogadás a 26-ból) milyen kumulatív szorzót jelent: A (odds) x B (odds).

A hármas és nagyobb kötések ilyenkor értelemszerűen még kiesnek. A bukméker az eredeti odds-ok szorzata alapján, azt az alaptéttel felszorozva állapítja meg a nyereményed, ami aztán az össztéthez képest vagy pluszos lesz, vagy mínuszos.

 • Most tételezzük fel azt, hogy a két nyerő tipped, A és B odds-ai is 2.0 és 2.00, vagyis a kumulatív nyereményszorzó (A x B) kereken 4. Mivel az össztéted 26 000 Ft, két nyert eseménynél egy átlagos odds mellé egy kivételesen magas másikra lesz szükséged, hogy egyáltalán nullszaldós legyél! Két eltalált, egyenként 3.00-as odds-ú esemény a Canadianben még bőven mínuszos.
 • Ha viszont csak két eredményt találtál el, de a B esemény odds-a nagyon magas, 13.00, onnantól vagy nullszaldós!
 • Ha nagyjából hasonló odds-ú kimeneteleket raksz egymás mellé, három nyert 2.0-essel végeredményben még mindig mínuszban leszel.
 • Viszonylag alacsony, egyenletes odds-okat feltételezve, három jól megtippelt kimenetelnél két 2.0-es mellett az egyik odds-nak még már legalább 3.00-nak kell lennie ahhoz, hogy elkezdjél profitot termelni! Három 3.0-ással már szépet nyersz.

Ugyanez táblázatban:

Nyert fogadás (odds) Kumulatív nyereményszorzó Nyeremény mínusz össztét
A (2.00) & B (2.00) 2 x 2 = 4 (4 x 1000) - 26 000 =  -22 000
A (2.00) & B (3.00) 2 x 3 = 6 (6  x 1000) - 26 000 =  -20 000
A (2.00) & B (13.00) 2 x 13 = 26 (26 x 1000) - 26 000 =  0
A (2.00) & B (2.00) & C (2.00) (2 x 2 x 2) + (4 + 4+ 4) =  8 + 12 = 20 (20 x 1000) - 26 000 = -6000
A (2.00) & B (3.00) & C (2.00) (2 x 3 x 2) + (4 + 6 + 6) = 12 + 16 = 28 (28 x 1000) - 26 000 = +2000

Fontos magyarázat a negyedik és ötödik kimenetelhez. Itt kezd igazán érdekessé válni a dolog, ugyanis három nyert tipp már magába foglal több kettes fogadást is! Vagyis az összesített nyereményszorzóba beleszámolják az egyidejűleg nyertes A&B, A&C, B&C (ez 3 kötés a lehetséges 10-ből) fogadások szorzóit is!

Három találatnál a végleges nyereményszorzód tehát úgy fog kinézni, kimenetelenként még mindig végig 2.00-es odds-ot feltételezve, hogy a szintén nyertes A&B, A&B és B&C kötések szorzói összeadódnak (4 + 4 + 4 = 12), és ehhez hozzáadjuk a nyertes A&B&C gyűjtő saját szorzóját, a táblázat negyedik sorában is szereplő 8-at! Tehát a végső, összesített szorzó 20 lesz.

És ennyivel még mindig nem nyertünk! Ha viszont három nyertes kimenetelnél az egyik odds legalább 3.00 (utolsó sor), onnantól fordulsz majd át pluszba!

Hogyan kössek Canadian típusú fogadást online?

Ha tetszik ez a szisztéma, és úgy véled, stabilon meg tudsz tippelni öt kimenetelből hármat, akkor a következő egyszerű lépéseken keresztül juthatsz el a fogadás megkötéséhez:

 • Válassz egyet az általunk megbízhatónak ítélt online bukmékerek közül!
 • Menj végig a regisztrációs folyamaton. Itt általában még nem szükséged lesz a személyazonosságod igazolására.
 • Válassz egy fizetési módot, és tölts fel egy összeget a helyi számládra. Ha úgy érzed, hogy tudod teljesíteni a megjátszási feltételeket, vegyél igénybe egy bónuszt is! A befizetésed és a bónusz együtt adja ki a játékegyenleged.
 • Válassz ki öt eseményt vagy kimenetelt, majd a szelvényeden, ha az ott jelen van, válaszd ki a fogadás típusát. Ez általában egy bejelölendő rubrika.
 • Ha mindent összevetve nyertél (ezt automatikusan kiszámítják neked), a felhasználási feltételeknek megfelelően hívd le a nyereményed, lehetőleg ugyanazzal a pénzügyi szolgáltatóval, amivel feltöltötted a számlád. A személyazonosságod és lakcímed lehet, itt igazolnod kell majd.

Néhány tipp a Canadian fogadáshoz

Ha még eddig nem tettük, most azt is megjegyeznénk, hogy a Canadianben az egyes tippjeid - ahol ajánlanak ilyen szisztémát - különböző sportágakban és piacokból is kikerülhetnek, vagyis kombinálhatod a labdarúgást mondjuk a lóversennyel vagy kézilabdával, a HDV-t a pontos eredménnyel, és így tovább.

Mivel a valós tét egész magas is lehet, elsősorban azoknak a tapasztalt, haladó sportfogadóknak ajánljuk ezt a fogadást, akik tudnak és akarnak is arra költeni, hogy csökkentsék a saját kockázatukat. Egy rendszer fogadással ugyanis - ha tudod, mit csinálsz - általában véve jobbak az esélyeid, mint a legtöbb gyűjtőnél (ahol csak egy variációra fogadsz), ugyanakkor a belépő is nagyobb, hiszen egyes minden kombinációt megteszel. Így árazza be a piac és a bukik a kisebb egyéni kockázatot. Persze ha a példánk 1000 Ft-os alaptétje helyett mondjuk 5000 Ft-ot, teszel fel, akkor a profitod vagy a veszteséged is többszörös lehet, ez egy ilyen játék.

Csak akkor vágj bele, ha úgy gondolod, nagyon érzed az adott ligát vagy sportágat. Ha csak találomra egymás mellé hajigálsz kimeneteleket, attól nagyon hamar elapad majd a kereted!

Persze lehet már két eltalált kimenetellel is profitod, például akkor, ha egy esélytelennek tartott csapat meglepetésre győzelmet arat.

A nagyobb, magyarítást is kínáló piaci szereplők közül a William Hill vagy a bwin biztosan kínál fogadásokat ilyen konstrukcióban. Ilyen kombinációs fogadást nem is igazán érdemes 2.0-esnél kisebb odds-ú kimenetelekre megkötni, mert a sikerhez legalább négyet el kell találni - inkább keresd az ennél nagyobb szorzókat. Ennek a fogadásnak egy altípusa a “Canadian Each Way”, ami 52 fogadásból áll, például lóversenynél egyszerre fogadhatsz tétre és helyre. Ilyenkor az össztét is dupla.

A jobb fogadóoldalakon ki szoktak tenni egy kalkulátort, hogy magad is átlásd, hogy hány és melyik kimenetelre van szükséged ahhoz, hogy pluszba forduljál. De az alaptét, az odds-ok és a nyert tippek alapján például magad itt is leellenőrizheted minden egyes system fogadásod lehetséges kimeneteleit.

GYIK

? Hány tippet kell eltalálnom, hogy nyerjek a Canadian fogadással?

A szabályzat szerint legalább kettőt. Két nyert tipp viszont egyenletes odds-okat feltételezve még nem jelent önmagában profitot.

? Mi dönti el, hogy pluszos leszek a Canadian fogadásban?

Az eltalált kimenetelek száma és azok odds-ai. Ha két nyert tipped saját odds-ai lényegesen magasabbak voltak a vesztett események saját szorzóinál, akkor akár már kettővel is kijöhetsz pluszban. Három nyert tippel, 3.00 odds felett már jó eséllyel pluszos leszel.

? Miért jobbak az esélyeim a Canadianben, mint egy gyűjtőfogadással?

Egy gyűjtőfogadásnál minden megtett eseményt/kimenetelt el kell találnod, míg a rendszer fogadásoknál elég csak azok egy részét helyesen megtippelned. Persze minél többet eltalálsz, annál számottevőbb lesz a profitod.

? A Lucky 31 fogadás ugyanaz, mint a Canadian?

A Lucky 31 fogadás nagyon hasonló (a Super Yankee ajánlat pedig teljesen), csak a szelvényen fogadsz külön meccsként az A-B-C-D-E-re is, így a 26 kötés mellé még jön az öt egyszerű fogadás is - ez összesen 31 fogadás.

? Melyik sportoknál a legnépszerűbb ez a fajta fogadás?

Canadiant leggyakrabban focira és lóversenyre szoktak tenni. De olyan is előfordul, hogy valaki lottószámokra fogad ilyen módszerrel.