Pontos végeredmény stratégia

Aladár Kollár

Aladár Kollár

A pontos végeredmény piac arról szól, hogy azt tippeljük meg, hogy egy adott csapat javára pontosan milyen eredményű lesz a mérkőzés. Ez a fogadási típus már a sportfogadások hajnalán is létezett, és máig közkedvelt forma a játékosok körében, mert egyértelmű, pontos és profitábilis is egyben. Ugyanakkor egy olyan piacról van szó, amelyhez azért a tudás mellett szerencse is kellhogy eltaláljuk a pontos eredményt a tippeléshez.

Saját pontos végeredmény stratégia

Azok a fogadók, akik a pontos eredmény megtippelésére mennek rá, egészen ritkának számít, hogy kizárólag egy kimenetelre fogadnak. Vagyis nem mindent egyetlen eredményre tesznek fel. A leggyakoribb megoldás az, hogy egy darab mérkőzésnek több pontos eredményét is megtippelik, majd bíznak abban, hogy egy magasabb szorzójú eredmény jön be a végén. Ha alacsonyabb jönne be, azzal nagyjából nullaszaldósok maradnak. Ha nagyobb nyeremény áll a házhoz, akkor pedig jó profittal tudnak kiszállni.

Pontos eredmény fogadás

Nézzünk meg erről egy példát!
Vegyük mondjuk a Bayern München – Borussia Dortmund példát, hogy a leggyakrabban megjátszott fogadási piacokon milyen pontos végeredmény tippek nyílnak.

 • A Bayern sikerére adnak mondjuk 1,5-szeres szorzót, a Dortmundéra 3-asat.
 • Ha mindkét csapat szerez gólt, arra adnak mondjuk egy 1,4-es szorzót (már amennyiben bejön).
 • Ha mindkét csapat mind egynél több gólt szerez (tehát 2,5+ gól születik), akkor az odds már 1,7-es.

Látható tehát, hogy minél inkább több gól születik, annál inkább nő a nyereményszorzó nagysága. Ugyanakkor a pontos végeredmény esetén is magasabb odds-ok jönnek szembe:

 • Ha például 2-1 lesz a pontos eredmény a találkozón, akkor hatszoros pénzt is kaphatsz,
 • Ha mondjuk 3-1-es végeredmény születne, akkor már nyolcszoros a megtérülés

PONTOS VÉGEREDMÉNY

Vagyis ha egy 200 Ft-os alaptéttel vágsz bele, látható, hogy érdemes rámenni inkább a végeredmény tippekre, mivel jelentősen nagyobb a várható profit, mintha egy „mindkét csapat gólt szerez”-típusú, 1,4-es szorzójú kimenetelre tettél volna. Kis utánaszámolás ugyan kell hozzá, de még az is előfordulhat, hogy több eredmény megtétele is jobban megéri, mint simán csak annyit tennél, hogy „1,5 gólnál több/kevesebb gól”-féle piacot játszol meg.

Nem lenne teljes a kép, ha nem említenénk a kockázatot. Nyilvánvaló, hogy a kettő nem összevethető, mivel a végeredmény eltalálása nehezebb, mint a nyertes kilétére jól fogadni. Ezért aztán fontos, hogy csak akkor vágjbele egy ilyen stratégiába, ha eléggé utánanéztél az adott mérkőzés hátterének, ismered a tét nagyságát:

 • Barátságos meccs vagy tétmeccs?
 • Vesztes szériában van a csapat, vagy épp jobb sorozatot fut?
 • Várható-e, hogy a kulcsjátékosok kimaradnak a mérkőzésen (mondjuk sérülés miatt, vagy az edző rotálni kezdi a csapatot)?
 • Várható-e egy edzőtől, hogy valami merészet húz (mondjuk olyan játékost vet be, akit nem szokott)?
 • Van-e valamilyen rendkívüli körülmény, ami miatt az egyik csapat várhatóan alul- vagy felül fog teljesíteni (a koronavírus járvány idején ez releváns kérdés lehet)?
 • Előfordulhat-e az, hogy egy csapat vezetéskor mondjuk összezuhan, vagy épp fordítva, vesztés esetén szeret felállni a padlóról?

És így tovább. Rengeteg információt körbe lehet futtatni, hogy pontosan felmérd a lehetőségeidet a pontos eredményre. Mindenesetre fontos ezeket körbejárni, hogy minél inkább legyen egy saját várható forgatókönyved a meccsről, és így ne a véletlenszerű-kimenetelekbe kapaszkodj.

Természetesen a kockázat sem összehasonlítható, hiszen a végeredmény eltalálása nemcsak az eredmény megtippelésével jár, hanem ilyenkor egyben a győztesre is fogadsz, ami nem egy könnyű dolog. Fontos tehát, hogy csak akkor kezdjü bele egy ilyen stratégiába, ha elég sokat tudsz az adott mérkőzésről. Tudod a sérülteket, ismered a támadók formáját, hallottál pletykákat, és a gólszámokra vonatkozóan is komoly statisztikákat böngésztél végig.

Csak labdarúgó-meccseken érdemes használni a pontos eredmény stratégiát?

Nem kizárólag. Azt hinnénk, hogy csak a labdarúgás esetén létezik a pontos végeredmény fogadás, de fogadhatsz teniszre (szettek és játékok eredményei), de ugyanúgy lehet snookerre, dartsra, jégkorongra, szinte bármire. Érdekesség, hogy nagy pontszámos sportoknál is belefuthatsz ilyen lehetőségekbe, például amerikai foci esetén. Azonban ezeket már célszerű elkerülni, hiszen a lehetséges eredmények száma szinte végtelen, míg a labdarúgásban azért ritkábban fordulnak elő hihetetlen eredmények, kisebb a variációs lehetőségek száma.

A legfontosabb betartandó szabályok

Ha pontos végeredményre fogadsz, akkor két megközelítést érdemes alkalmazni:

 • Akkor tegyél egy mérkőzésre, ha nagyon simának tűnik a kimenetel. Focis fogadás esetén mondjuk ha egy erősebb, dominánsabb csapat fogad egy nála jóval szerényebb képességűt. Ha a hazaiak mérlege elég jó, nem kapnak sok gólt, akkor adja magát a lehetőség, hogy megtedd az 1-0, 2-0 végeredményeket, mert ezekre jó esély kínálkozik.
 • Másik szempont, hogy ugyanolyan erőt képviselő csapatok meccsén is ígéretes lehet pontos eredmény fogadás szerint fogadni. Ha a statisztikák szerint kevés gól születik a meccseiken, akkor az 1-0, a 0-1 eredménynél vagy az 1-1-es döntetlennél is kínálja magát egy saját pontos végeredmény stratégia.

Sok segítséget jelentenek a gyakori eredmények statisztikái is. Ebből például megtudhatod, hogy labdarúgásban az adott csapat milyen gyakorisággal játszik 1-0, 2-0, vagy gólnélküli döntetleneket, vagyis olyan kimenetelű meccseket, melyek nagyobb valószínűséggel fognak bekövetkezni. Ha ezek után találsz olyan szorzókat, amelyeket együttesen és párhuzamosan is megjátszhatsz, akkor a legvégén jó kis profittal tudsz kiszállni. Érdemes ennek megfelelően kiválasztani a szorosabbnak látszó mérkőzéseket, ahol magasabb valószínűséggel fog születni kisgólos eredmény, mintsem nagy gólkülönbségű kimenetel.

Egyenlegmenedzsment

Mindenképpen kis tétekkel kezdj, hiszen az aranyszabály itt is érvényes: minél nagyobb a kockázat, az elején legyen annál kisebb a tét! Nem érdemes indokolatlanul nagy kockázatot felvállalni, hiszen már amúgy is nagy szerencsére van szükségegy pontos végeredmény fogadás eltalálásához. A szorzók pedig olyan magasak, hogy kis tétnél is komoly megtérülésre számíthatsz.
PONTOS VÉGEREDMÉNY2
Felesleg ezért még azzal is megfejelni, hogy hozzácsapsz egy kombinációs fogadást vagy egy hasonló tippekből összerakott kombinációt. A neten ráadásul elég jó kalkulátorok is fellelhetők, melyek segítenek szortírozni abban, hogy hány pontos tipp eseten mekkora profitra vannak távlati kilátások. Egy ilyen összehasonlításra alkalmas eszközzel láthatod, mikor érdemes a meccs pontos végeredményét megjátszani, vagy mikor a gyengébb szorzójú kimenetelekre (gólszám, melyik csapat szerez gólt, stb.).

Mi az előnye / hátránya a pontos eredményre való fogadásnak?

Előny

 • Önmagában véve is nagy nyereményszorzók
 • Nagyobb odds-ok más, hagyományosabb fogadásokhoz képest (gólszám, mindkét csapat szerez-e gólt...)
 • Jól kiválasztott csapatok esetén leszűkíthető fogadási lehetőségek (kevés gólszám / nagy gólkülönbség)

Hátrány

 • Nehezebben megjósolható események
 • Nem végigvitt stratégia esetén nagyobb veszteség

Összegzés

Ha érdeklődsz az online sportfogadás iránt, és a pontos végeredmény stratégiát akarod bevetni, akkor látni fogod, hogy a lehetőségek elég széles választéka nyílik a különböző bukmékereknél. A sportfogadási stratégiákkal is jellemzően ugyanez a helyzet. Érdemes őket tanulmányozni és nem véletlenszerűen kiválasztani őket, hanem figyelembe venni, hogy a személyiségedhez (kockázatkerülő, kockázatvállaló, részletekbe menő, vagy szimat után haladó) melyik illik jobban. Ha tudod magadról, hogy milyen a lelkiállapotod a fogadások megtételekor, akkor annak megfelelően érdemes stratégiát választanod.

Ilyen típusú stratégiába nem érdemes kezdőként őrült módon belevágni! Először érdemes lassan haladni: jól ki kell ismerni a meccseket és a csapatokat, majd még jobban a statisztikákat. Az ilyen típusú fogadásoknál célszerű a háttéradatokat is figyelembe venni, mert közép távon azok fognak tudni segíteni. Ezek után lesz érdemes magasabb szintre kapcsolni a pontos eredményre fogadás stratégiájában.

Azt javasoljuk, hogy kis tétekben kezdd el a kísérletezést – senki nem akarja, hogy egyből bukj! Vágj bele, szerezz némi gyakorlatot a tippek kiválasztásakor, és tartsd be a lefektetett szabályokat. Ha kitartóan tudod magad a saját szabályaidhoz kötni, akkor az közép- és hosszú távon meghozza majd a gyümölcsét!

GYIK

? A hosszabbítás is beleszámít a pontos eredménybe?
A hosszabbítás nem szerepel a pontos végeredmény fogadásokban (hacsak egyértelműen külön nem jelölik). Mindig feltételezhető, hogy 90 perc játék után fogadsz az eredményre. Az olyan nagy versenyeken, mint az Európa-bajnokság vagy a világbajnokság, alkalmanként vannak fogadási ajánlatok, amelyek hosszabbítást is tartalmaznak, de ez nagyon ritka.
? Mi a helyzet a félbeszakított meccsekkel?
Minden fogadást érvénytelenítenek és visszatérítenek, amennyiben egy mérkőzés félbeszakadna, még akkor is, ha a téted már technikailag nem lehet jó. Ha például az 1:0-ás helyes eredményre fogadsz, és a meccset 2:1-nél félbeszakítják, akkor is vissza fogják fizetni a téted.

De ha például egy félidei helyes pontszámra tippeltél, és a játékot a második félidőben leállítják, akkor az eredeti fogadás továbbra is érvényben marad.
? Hogyan növelhetem a pontos eredmény esélyeit?
A pontos végeredmény fogadások egyik problémája az, hogy nagyon korán elveszítheted a téted. Ha például 2-0-ra fogadtál, és az ellenfél csapata korán szerez gólt, akkor a tét azonnal visszavonásra kerül. osszabb ideig játékban maradhatsz azáltal, ha egy olyan végeredményre fogadsz, ahol mindkét csapat gólt szerez, így mindegy, hogy ki szerez először gólt, attól még nyerhet a tipped.
? Mikor kaphatom vissza az eredeti tétemet?
Ha félbeszakad a meccs, ahogy fentebb említettük, akkor visszakaphatod a tétet. Egy másik esély, amikor vagy döntetlenre végződik a mérkőzés, vagy 0:0-ra. Vannak olyan irodák, ahol ezeknél a végkimeneteleknél visszakaphatod az eredeti tétet.

Persze ez nincs mindenhol így, ezért érdemes először megnézni, hogy vannak-e ilyen opciók az adott irodánál és csak utána fogadni a pontos végeredmény piacokra.
? Félidőre is tehetek pontos eredmény fogadást?
Labdarúgásnál van lehetőséged, hogy akár csak egy félidőre is megtippeld a pontos eredményt. Ez nem minden meccsnél áll fenn, de egy népszerűbb bajnokság vagy nemzetközi kupák esetén gyakori lehetőség. Ha csak egy félidőre tippelsz, akkor vedd figyelembe, hogy kevesebb idő áll rendelkezésre, és gyorsan alakulhat rosszul az eredmény a fogadásod szempontjából.